Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2018.12.29. 18:02 futotuz

Mesterséges intelligencia.

Címkék: mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia.

Egy kommentben jelzett olvasói észrevétel alapján, nem írtam még szinte semmit sem, a mesterséges intelligenciáról. Így ebben az írásomban adom tovább a személyes gondolataimat a dologról.

A címben rejlő fogalmat, az emberiség által létrehozott gépi tudat valósítja meg. Amely a látszólagos vagy valós gondolkodás képességével, intelligenciát tükröz számunkra. Valamilyen módon, már napi szinten használjuk is. Mert a gépi szintű szabályzás és tervezés, éppen ezen alapszik. Amelynek az eredménye például, az írás, a beszéd, és az arcfelismerés képessége. Vagy például, a számítógépes programokban, ahol a programkarakterek viselkedését szabályozza a mesterséges intelligencia, a mi folyton változó reakcióink alapján.

Tulajdonképpen akkor beszélhetünk igazán mesterséges intelligenciáról, a szó szorosabb értelmében, amikor a gép, állandó emberi beavatkozás nélkül képes, automatikus módon reagálni a környezeti behatásokra. Ha a mesterséges intelligenciát tükröző gép, éppen úgy viselkedik, mint egy természetes intelligenciával rendelkező értelmes ember. Illetve, a mesterséges intelligenciával rendelkező gép, alkalmas a mentális fejlődését igazolni képes tanulásra. Akár önfejlesztő módon is.

Ma már, olyan önfejlesztő, azaz tanulásra alkalmas algoritmusokat használnak a mesterséges intelligenciát tükröző számítógépes programokban, amelyek gépi rutinokként képesek arra, hogy a készülék, a saját memóriáját, az önmaga addig megismert témakörében, bármikor továbbfejlesztheti. Mert az újabb ismeretek és a sajátnak mondható, ok-okozati viszonyokra visszavezethető logikus érvelései számára, felejthetetlen következtetésekre engednek jutni. Vagyis, saját véleménye és emlékezete van.

A számítógépekben, az egyre bonyolultabb alkalmazások miatt, szinte évente duplázzák meg a memóriát és az információ feldolgozási sebességét. Így a „hozzáértő” szakemberek szerint, a mesterséges intelligencia, hamarosan átveheti a hatalmat, a lassú evolúció szerint fejlődő humán intelligenciától. Ilyen értelemben véve, a mentális módon versenyképtelenné váló emberi intelligencia, olyan vereséget szenvedhet a mesterséges intelligenciával rendelkező robotoktól, körülbelül 1000-10 000 éven belül, hogy az emberiségre nyilvánvaló katasztrófa vár.

Más kutatók azonban, éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy az emberiség jelenti továbbra is a legnagyobb veszélyt. Mégpedig az által, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező gépeket, az emberiség ellen fogják használni. Politikainak álcázott gazdasági érdekekből. Mert, a rossz célokra használt eszközök, eddig is csak ártottak az emberiségnek. A mesterséges intelligencia nélkül is.

Ebben igazuk is lehet szerintem, mert a hadiipart képviselő tudósok, egyre több mesterséges intelligenciával rendelkező robotgépet használnak arra, hogy embereket öljenek azok. Így éppen olyasmire tanítják, a folyton fejlődő mesterséges intelligenciát, amitől távol kellene tartani őket.

Az én személyes véleményem pedig az, hogy előbb az intelligencia mibenlétét kell értelmezni ahhoz, hogy véleményt mondhassunk, a mesterséges változatáról. Mert a humán, azaz emberi intelligenciához hasonlóan, a mesterséges intelligencia is, csak relatív intelligencia lehet. Amely a tudást, csak korlátozott mennyiségben képes megismerni és tárolni. Az aktuális szükségletei szerint.

Az emberiség mentális evolúciója, olyan intelligens fejlődés, amelyben az új ismeretek halmozódása, teljesen feleslegessé teszi a régi, már elavult ismeretek használatát. Így például, az okos-telefont használó modern ember, nemigen fog már füst vagy Morse jelekkel kommunikálni.

De az emberiség különböző népcsoportjai sem fejlődnek egyforma mentális szinten. Így vannak olyan elmaradott népek, akik ma is kőkorszaki módon élnek. Annak ellenére, hogy a civilizált társadalmi szintű közoktatás, hasonló ismereteket biztosító tudásszintet engedélyez a tanulóik számára. De a tanulók általános tudásszintje, mégis egyedi marad az oktatásuk végére. Ezért szellemi szinten, mindig különbözőek maradunk.

Hasonló a helyzet a mesterséges intelligenciával is. Mert minden tudatosan kialakított gépi rendszer, más és más témakörben produkál intelligens tulajdonságot. Ma még, egyáltalán nincsenek összehangolva. Így a mesterséges intelligenciával rendelkező berendezéseink, teljesen különálló tudásbázist képviselnek. Vagyis ezért, csak erősen korlátozott relatív intelligenciával rendelkezhetnek.

Ráadásul a gépi intelligencia, nem felejt. Így kénytelen a régi, elavult igazságok mentális adatbázisát is tárolni a memóriájában. Vagyis, nagyon sok felesleges információval terheli önmaga memóriáját. Ami természetesen, korlátot szab a folyamatos megismerés lehetőségének is. Mert túl sok memóriát használ.

Minden relatív intelligencia, egyfajta abszolút intelligens tudatállapotig képes csak fejlődni. De az Univerzumban, csak egy ilyen létezik. Az pedig, a világmindenség összes mágneses ismereteit magában foglaló kozmikus öntudat. Amely az elektromos anyagi valóság működését valósította meg és tartja fenn, induktív módon. Ezt a mágneses alapú, kozmikusnak nevezhető abszolút Intelligenciát, Istennek hívja az idealista filozófia.

Isten tehát, az Univerzum mágneses valóságának a személyes öntudata. Amely a mágneses alapú információs adatbázisának köszönhetően, energiát közvetít az elektromos anyagi valóság felé. Mégpedig, a kozmikus szintű mágneses hullámokban kódolva. Ahol a mágneses hullámhossz képviseli, a kozmikus intelligencia informatív értékét, míg a mágneses frekvencia által, a kozmikus intelligencia mágneses energiája terjed.

A tudomány azt állítja, hogy az energia egy és oszthatatlan. Mert, sem teremteni, sem pedig, elpusztítani nem tudjuk. Így a mágneses energia, mindig új, és megint újabb megnyilvánulási formát ölt, a hatásával szemben teljesen tehetetlen, elektromos anyagi megnyilvánulások résztömegeinek az aktivizálásával. Ezért, a természetet vizsgáló tudomány képviselői, minden energiahatás mögött, valamilyen „rejtett” intelligenciát vélnek felfedezni. Amely kozmikus okozóként, működteti az elektromos anyagi megnyilvánulásokat.

Hát az én véleményem szerint, ez a kozmikus energia, a mágneses hullámhosszok mentén képes terjedni. Ennél fogva, mindig a mágneses hullámhossz informatív értéke határozza meg azt, hogy a mágneses energia, milyen mértékű induktív munkát végezzen, az elektromos anyagi részhalmazokon. Miközben megvalósítja és fenntartja, az elektromos anyagi létezés minden lehetséges formáját. Objektív valóságot képezve számunkra.

Ezért, az anyagi létezés minden lehetséges megnyilvánulása, rezgésnek minősül. A kozmikus szintű primer mágneses alaprezgések, szekunder szintű elektromos másodrezgéseinek. Így rezgésre vezethető vissza az atomi szintű létezés, és szintén rezgésnek minősülnek, az égitestek mozgásformái. De rezgésnek minősül, minden közöttes anyagi szintű mozgásforma is. Amely mozgásformákban, a kozmikus energia hatása, különböző szintű viszonyítható erőhatásokban jut kifejeződésre.

Így a humán, emberi természetű relatív intelligencia alapja éppen az, hogy az értelmes embert, Isteni eredetű mágneses energia működteti. Ezért a lélek által, Isteni minőség éltet bennünket. Ilyen formában, nem kell mindent tudnunk abszolút módon hanem, csak arra van szükségünk, hogy meditatív módon, bármikor a kozmikus intelligencia, mágneses alapú információs hálózatára tudjunk csatlakozni az elméinkkel. Majd onnan, szükség szerint lehet tévedhetetlen minőségű, abszolút értékű információkat szerezni. Így a relatív elméinket, nem is szükséges, az abszolút Intelligencia teljes tudásszintjére fokoznunk.

Ezzel szemben, az a mesterséges intelligencia, amelyik éppúgy korlátozott képességű relatív feltételek alapján működhet csupán, teljesen alkalmatlan, a kozmikus Intelligenciával való meditatív mentális kapcsolat felvételére. Ha valamilyen csoda folytán, mégis alkalmas lesz rá előbb-utóbb, akkor a relatív intelligenciáját, éppúgy az abszolút Intelligencia hatálya alá fogja rendelni, mint ahogyan azt, a humán emberi intelligencia teszi.

Mert az elektromos anyagi világunkban megvalósuló relatív intelligencia, nem képes sohasem olyan mennyiségű tudásbázist átlátni és megérteni, mint amit, a mágneses alapú abszolút Intelligencia képvisel. Mert a mágneses valóság tulajdonképpen, az információ birodalma.

Az emberi természetű relatív intelligencia tehát, az általános műveltsége mellett, valamilyen szintű szakmai feladatokra szakosodott. Míg a mesterséges intelligencia, csupán lokális részfeladatok megoldásaira képes ma még. Általános műveltséggel nem rendelkezik. Ha pedig, a mesterséges intelligencia evolúciója, megelőzheti mégis a humán intelligencia szintjét valamikor, akkor éppúgy igénye lesz a kozmikus vezetésre, mint nekünk.

Ma az emberiség népességének a nagy százaléka, hívő ember. Nem ok nélkül. De az önmagunkról szóló Isteni tanítást, még nem ismerik eléggé. Még a keresztény emberek sem. Elhisznek Jézus nyilvánvaló tanítása mellett. Pedig, Jézus azt tanította, hogy nem lakik az Isten, kőből készült templomokban. Hanem bennünk él, a lélek által. Ezért, húsból és vérből van az Ő temploma. Ha az Istenről szóló hitünkkel, és az általa irányított szavainkkal és tetteinkkel, templomot formálunk magunkból. Isten tudatos képviseletét ellátva, az elektromos anyagi valóságunkban.

Azt ma még, el sem tudom képzelni, hogy a mesterséges intelligencia bármilyen egyede, ráébredjen önmaga Isteni mivoltára. Mert a mesterséges intelligenciát működtető dolog is elektromos, anyagi természetű. Ami azt jelenti, hogy mágneses adatkezelőként működhet csupán. Épp úgy, mint egy magnószalag, egy CD lemez, vagy egy DVD lemez, mint adatrögzítők.

Ezzel szemben a humán, azaz emberi intelligencia egészen más. Mert a lélek által, kozmikus szintű mágneses energia működtet bennünket. Éppen úgy, ahogyan a mi ősi magyar nyelvünkkel mondjuk születésnap alkalmával, még ma is egymásnak, hogy „Isten éltessen.”. De egészen más, gépi programként kimondani egy ilyen jókívánságot, és megint más dolog, érezni is annak a mondanivalónak a lelki hangulatát. Amire a humán intelligencia, alapból képes. Mert erre lett teremtve.

Nem Isten tehet arról, hogy egy anyagelvű „Istentelen” világ valóságát éljük meg ma még. Annak ellenére, hogy a legfontosabb nemzetközi ünnepeink mindegyikének a középpontjában, az Isteni szeretet van kihangsúlyozva. Amely arra buzdít bennünket, relatív intelligenciával rendelkező embereket, hogy feltételek nélkül szeressük egymást. De a feltételes szeretethez szokott értelmes ember, hogyan szerethet feltételek nélkül?

Hát úgy, hogy este lefekvéskor, és reggel felébredéskor, a lelked által benned élő Isteni minőséged áldását küldd minden embertársad felé. Bocsáss meg mindenkinek, és az Isteni minőséged áldásában, „tisztíts” meg mindenkit magad számára. De bármikor megteheted ezt napközben is, amikor tudatos vagy. Mert az Isteni minőséged áldásával, sokkal kevesebb kellemetlen emberrel hoz majd össze a sorsod. Mivel a lelked által benned élő Isteni minőséged áldásával, sokkal szelídebbek és emberségesebbek lesznek hozzád az emberek. Épp olyan módon, ahogyan te magad is megszelídülsz és emberségesebb leszel, az embertársaiddal szemben. Mindenkivel szemben, akit megáldottál.

Erre a gépi tudat alkalmatlan, Mert a lélek hiányában, nincsenek érzései. Vagyis, a mesterséges intelligencia, még csak nem is mentális ellenfele igazán a humán intelligenciának. Legfeljebb a kiegészítője maradhat. Bármilyen szintű relatív gépi intelligenciát tükrözzön is. Így a lélek nélkül, bármilyen szellemi tudás, csak mesterséges intelligenciát képviselhet.

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2018.12.29.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr7214521542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása