Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • Mesterséges Geci: OMFG... azt hittem a "Bölcs Árnyék" és még millió meg egy nicken író futóbolond egyedül van. Miért... (2024.08.29. 00:23) Fehér lyuk.
  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2024.09.12. 07:20 futotuz

Nyugdíjas utazás.

Címkék: nyugdíjas utazás

Nyugdíjas utazás.

A becsülettel ledolgozott évek után a nyugdíjasok, teljesen ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön. Mert az utazásaikat többnyire, egészségügyi okokból hajtják végre. Hiszen a sokéves robot, kikezdte az egészségüket. Ezért az egészségügyi intézményekbe, csak így juthatnak el a lehető legkönnyebben. Aki ezt a kormányrendeletet meghozta és elfogadta, tökéletesen átlátta a nyugdíjassá vált idősebb emberek egészségügyi igényeit. Így az ingyenes utazás lehetőségével, megkönnyítették a nyugdíjasok mindennapi életvitelét. Ami egy normális társadalomban, teljesen természetes dolog.

Csakhogy most, 2024-ben, teljesen megváltoztak a tömegközlekedési eszközökön való utazás személyi feltételei.  Legalábbis, a távolsági autóbuszok rendszeres járatain. Ahol bevezették a helyjegyes utazás lehetőségét.

  1. augusztus 5-től megszűnt a távolsági kiegészítő jegy az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon, ezzel egyidejűleg új, fakultatív helyfoglalási rendszert vezettek be a távolsági járatokon. Az új helyjegy jelenleg kizárólag a Budapestről induló vagy oda érkező távolsági autóbuszokon vehető igénybe. A volanbusz.hu információs oldalán az áll, helyjegy azokra a Budapestről induló vagy oda érkező járatokra váltható, amelyek járatszáma 1010 és 1257 közötti (ez alól kivétel az 1120-as járatszám!).

Nem kötelező, de csak így garantálható az utazás

A helyjegy minden jegy és vármegye- vagy országbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé is megvásárolható. Megváltása nem kötelező, de javasolt, különösen azokon a frekventált járatokon, amelyeken a helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabadon maradt helyeket foglalhatják el. Az újításnak köszönhetően a helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is garantált ülőhelyen, kényelmesen tölthetik utazásukat.

A Volánbusz öt csoportra osztja az utasokat a felszállási sorrend szerint: 1. helyjegyesek; 2. helyjegy nélküli elővételben megvásárolt jegyesek; 3. buszsofőrnél jegyet vásárlók; 4. helyjegy nélküli bérletesek; 5. helyjegy nélküli ingyenesen utazók (pl. nyugdíjasok). A sorrend alapján arra következtethetünk, hogy pont a legkiszolgáltatottabb réteget, a nyugdíjasokat kényszerítik rá a helyjegyváltásra.

Távolságtól függetlenül egységes az ár

A pénztárakban és az automatákban egységesen 300 Ft-ba kerül, függetlenül az utazás távolságától, az utas életkorától, valamint attól, hogy mivel utazik (jeggyel, bérlettel, napijeggyel, igazolvánnyal, igazolással – függően az egyéb feltételektől). Az online vásárolt helyjegy ára 5% kedvezményt tartalmaz, így csak 285 Ft-ba kerül. A helyjegy megváltható online és személyesen. Online a MÁV appban; a jegy.mav.hu felületén, akár a pontos üléshely kiválasztásával a grafikus felületen; a Volánbusz és a MÁV-START pénztáraiban; a MÁV-START automatáiból. A társaság tájékoztatása szerint az autóbusz-vezetőktől NEM lehet helyjegyet vásárolni. Tehát menetjegyet lehet, helyjegyet viszont nem.

Köztes megállóból nincs lehetőség helyjegyet foglalni

A Volánbusz tájékoztatása szerint elsődlegesen a Budapestről induló és Budapestre érkező járatokra lehet helyjegyet venni, jellemzően csak a járat kiindulási állomásától. Ez újabb kérdést vet fel: amennyiben a jövőben bevezetik a vidéki városok között is a helyjegyváltási lehetőséget, de csak a kiindulási állomástól biztosítanak lehetőséget a helyjegy megváltására, úgy orosházi felszállással számos járatra továbbra sincs garancia az utazáshoz. A helyjeggyel nem rendelkező utasok – a szabad kapacitás erejéig – a szabadon maradt ülőhelyeket foglalhatják el. Amennyiben nincs több szabad ülőhely, a járat nem tud több utast elszállítani, abban az esetben sem, ha az utas érvényes menetjeggyel rendelkezik, helyjeggyel viszont nem!

Váltottam menetjegyet, de helyjegyet nem. Mi a teendő a menetjegyemmel, ha nem férek fel az adott járatra?

Az alkalmazásokban megvásárolt – fel nem használt – menetjegyek a vásárlástól számított 30 napon belül visszaválthatók. A mobiljegy a tervezett indulási időpont – azaz a QR-kóddal történő érvényesítés (validálás) – előtt, a mobilbérlet pedig az érvényesség kezdete előtt váltható vissza az applikációban (de csak ott!). A visszaváltott jegy vagy bérlet árát a rendszer az egyenlegen vagy – egyes applikációk esetében – az utas bankszámláján írja jóvá.

Egy menetjegy akkor érvényes, ha az autóbuszon kihelyezett QR-kód beolvasásával érvényesíttetjük. A rendszer a kódbeolvasástól számítja az érvényességet, az érvényességi idő az adott autóbuszon helyi menetjegyeknél 1 óra. A megvásárolt menetjegyek a vásárlástól számítva 30 napon belül használhatók fel. A Volánbusz járataira szóló közlekedési mobiljegy egy útra érvényes.

A helyjeggyel kapcsolatosan még számtalan további kérdés felmerül, és a gyakorlat biztosan eredményez majd újabbakat is. Amint megtudtunk további részleteket, úgy ismét összeírjuk a legfontosabb tudnivalókat. A helyjegyről más egyéb érdekességeket még itt olvashatnak.

Ez a változás, könnyen lehet, hogy az utasközönség kollektív érdekeit is szolgálja, de közben, sérti mások alapvető érdekeit. Mégpedig azokét, akik helyjegy nélkül utaztak eddig. Vagyis, alapvetően a diákok és a nyugdíjasok érdekeit.  Hiszen a bérleteseket és a nyugdíjasokat arra kényszeríti, hogy a nem kötelező helyjegyet, mindenképpen váltsák ki, ha utazni szeretnének. Különben könnyen lemaradhatnak a járatról. Amire az is egyértelműen utal, hogy az illemmel ellentétben, utoljára szállhatnak fel egy járatra a nyugdíjasok. Így a kormány által biztosított ingyenes utazásuk, 300 forinttal drágult alkalmanként. A visszaúttal együtt pedig, már 600 forint lesz a költségük. Ha pedig, a kormány ezt eltűri, akkor az már hivatalosan is olyan alapvető díjszabásnak minősül, amivel az ingyenes utazásra jogosult nyugdíjasokat is anyagilag súlytják. Ez pedig, a bérletesekre és a nyugdíjasokra nézve, új „adónemnek” minősül.

Ilyen módon, az alapvetően nem kötelező jellegű helyjegy, kötelezővé válik bárki számára, ha utazni szeretne. Csakhogy ez, az ingyenes utazásra jogosult nyugdíjasok törvényesen biztosított érdekeit alapvetően sérti. Az a törvény pedig, amelyik nem érvényesíthető, az csak egyszerű kofalárma a Parlamentben. Akkor is, ha a nagyra becsült törvényhozó testület alkotta azt. Amelyik kormány pedig, ilyen alapvető jogi kérdésekben nem képes rendet rakni, akkor teljesen alkalmatlan a feladatára. Mert vagy aljas vagy pedig, dilettáns.

Arról nem is beszélve, hogy a helyjegyről szóló kedvezményeket és visszaváltási lehetőségeket, okostelefonokról lehet igénybe venni. Ami a fiatalok népszerű „játéka”. Sok idős embernek, nincs is telefonja. Vagy éppen, nem képes tökéletesen használni azt. Így a mobilos kedvezményekről eleve lemaradnak. De, ha a 15 forint értékű 5%-os kedvezményeket igénybe tudják is venni, akkor is egy oda-vissza út, 570 forintos kiadás számukra. Ha ezt, napi szinten kell kifizetniük, akkor az egy héten, már a gyógyszer árát is felemészti. 2850 forintos heti költséget képezve így is, minden héten. Ami a mobilos kedvezmény nélkül, 3000 forintot tesz ki hetente. Havi szinten pedig, már 12000 forintra rúg. Szerencsére, ritkán megy valaki egész hónapban az orvosi rendelőbe.

Az azonban tény, hogy az ingyenes utazásra jogosult nyugdíjasoktól elvárni ilyen kiadást, nem csupán gusztustalan dolog a Volán vállalattól, hanem kimondottan aljasság is. Mert ilyen módon, hiába biztosít az állam, ingyenes utazásra jogosító személyi feltételeket a bérleteseknek és a nyugdíjasoknak, ha azt nem képesek igénybe venni. Ha pedig, az állam ezt eltűri, akkor cinkos ebben a társadalmi szintű rablásban.

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2024.09.12.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2718489929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása