Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2022.08.18. 01:49 futotuz

Nevetve képzelődj.

Címkék: nevetve képzelődj

Nevetve képzelődj.

Egy régebbi írásomban lejegyeztem már, hogy a „nevetés a stressz oldószere”. Így a humor egyetlen reális célja az, hogy ellazítsa az izmainkat és formálja a memóriánk tudati tartalmait. Mert, amikor a humorban rejlő iróniákat megértjük, akkor az elménk megvilágosodik az adott témában. Mivel, szellemi szinten világossá válik számunkra, hogy amin nevettünk, az mekkora butaság. Így a nevetés gyakorlatilag, kitörli az elménkből azt, amin nevettünk, hogy helyébe, egy sokkal megfelelőbb ismeret emléke kerüljön.

Az értelmes ember relatív elméjének mentális lehetősége a képzeletalkotás is. De a képzeletalkotás lehetősége már, abszolút képességekkel rendelkezik. Mert, bármit el tudunk képzelni valóságosnak, amit csak akarunk. Ennél fogva, a reális képzeletnek éppen az a célja, hogy elvonatkoztassa az elménket a valóság konkrét módon megtapasztalható dolgaitól és eseményeitől. Ez a mentális elvonatkoztatási képességünk, olyan szellemi munka az elménkben, amelyikben a terveink jutnak érvényre. Azok a terveink, amelyeket a vágyaink szerint szeretnénk megtapasztalni a valóságban is.

A nevetés elemi okára még nem adott magyarázatot a tudomány. Ennek ellenére már sok mindent megállapított róla. A tudatos nevetés képessége ugyanis, csak a szellemi szintű értelemmel bíró ember alapvető természetes tulajdonsága. Így a nevetés az egyik legkevésbé ismert mentális indíttatású testi jelenségünk. E miatt, a legrejtélyesebb viselkedési formánk. Pedig, határozott jelleggel, képes pozitív lelki állapotba hozni az embert.

Nevetés közben az agyban endorfinnak nevezett, boldogsághormon vegyületek szabadulnak fel, amelyek csillapítják a fájdalomérzetet, miközben csökkentik a gyulladásainkat. Ennek következtében, a testünk sejtjeit kellemes eufórikus bizsergés hatja át. Az endorfin a szervezetünk káros mellékhatás nélküli természetes kábítószere. Az endorfin hormonok természetes alapon képesek azonnal közömbösíteni a stresszhormonokat, mert azok, éppen ellentétes hatásúak a szervezetünkre nézve.

Hasonló a helyzet a képzelettel is. A tudomány, még nem adott rá olyan választ, ami a tudományos igényeknek is megfelelhetne. Pedig, a tudatos elménk képzeletalkotási képesége, minden értelmes ember elméjének teljesen alapvető természetes lehetősége. Mert a jövőnkre irányuló elvárásainkat tükrözi. Azokat a terveinket, amelyeket a lelki vágyaink alapján szeretnénk megtapasztalni. Így vannak rövid, közép és hosszú távú terveink is.

A rövidtávú terveink, néhány másodpercre vetítik előre az elképzeléseinket. Ezek, olyan rövid időtartamok, amelyek fel sem tűnnek számunkra a folyamatos cselekvés közben. Így spontán, folyamatos cselekvésként értelmezzük azokat. A középtávú elképzeléseink már, néhány másodperctől, akár néhány percre is előre vetíthetik az elképzeléseinket. Míg a hosszútávú elképzeléseink, néhány perctől, akár évekre előre vetíthetik a reális elképzeléseinket.  Ezektől az válnak tudatosakká az elménkben az elképzeléseink. Hogy a cselekedeteink során, mindig azok jutnak érvényre. Szép sorban, egymás után.

A nevetés, a lehető leghatásosabb gyógymód, miden fajta betegség ellen. Erősíti a szervezetünk immunválaszt biztosító képességét. Így nehezebben betegszünk meg, és sokkal könnyebben gyógyulunk, ha vidámak vagyunk. Nem létezik olyan betegség, amelyikből nem lehetne kigyógyulni állandósított, jókedvű nevetéssel. Akár végzetesnek tartott betegségektől is meg lehet általa gyógyulni. Mert ez olyan természetes „gyógyszerünk”, amelynek nincsen negatív mellékhatása. Nem létezik a nevetésnél hatásosabb orvosság.

A nevetés, teljesen ingyen van, és nem kell érte gyógyszertárba menni. A tudományos megfigyelések alapján, azok az emberek is gyógyulni kezdtek, akik eleinte csak kimondottan, magukra erőltették a nevetést. Ezt az erőltetést azért tették, hogy előfeltételek nélkül is jókedvük kerekedjen. Egy jókedvű nevetés bárkit képes magával ragadni, és ilyen módon, akárki együtt kacaghat a többiekkel. Ha a problémákat okozó bajainknak a „szemébe” tudunk nevetni, az már eleve fél siker az adott probléma megoldására. Az agyban termelődő örömhormonok előbb-utóbb természetessé változtatják az erőltetett nevetés mentális hatását is. Csupán le kell győznünk a gátlásainkat, főképpen a szégyenlősségünket.

Az én véleményem szerint, a nevetés nem más, mint a tudatos elme mentális „radírja”. Amelyik tulajdonságunkon, vagy szokásunkon jóízűen tudunk nevetni, azt tulajdonképpen, kikacagjuk memóriánkból. Tetteinket mindig az aktuális hitünk alapján hajtjuk végre. Így a nevetést, alapvetően az a tény váltja ki, ha ráeszmélünk arra, hogy a beidegződött cselekedeteink, merőben eltérnek a tudatosan megszokott mentális sémáinktól. Ennél fogva, vagy az új esemény válik nevetségessé számunkra, vagy pedig, az elménkben elraktározott régi szokásaink. Ha az új esemény nevetséges számunkra, akkor az a tény, megerősíti az elménkben tárolt régi hitünk létezési jogosultságát. Ha pedig, a régi hitünk válik nevetségessé számunkra, akkor az, a hitünk reformját váltja ki. Amelynek hatására, az új cselekmény által kialakult új hitünk épül be, a tudatalattink mentális adatbázisába. És éppen ezért kell onnan kinevetnünk, kitörölnünk a régi, elavult hitünk hibás beidegződéseit, hogy a helyére beépülhessen a megújult, a már korszerű hitünk. Életünk során ugyanis, mindig a hitünk realizálódik, valósul meg, függetlenül attól, hogy helyesek-e azok, vagy sem.

Tulajdonképpen, a nevetés és a képzelet, itt társul számukra gazán. Mert a humorban rejlő irónia megértése, mindig a reális képzeletünkben realizálódik számunkra. Az értelmes ember ugyanis, mindig beleképzeli magát egy adott helyzetbe, és ha azt humorosnak, viccesnek találja, máris képes nevetni rajta. 

Meg kell tanulni mosolyogni, nevetni, kacagni, hahotázni, és a nevetés minden formáját aktív módon gyakorolni. Mert a nevetésben, mágikus gyógyító erő rejlik. Amíg az ember nevetni tud, addig képes az élet további kihívásait könnyebben legyőzni. Az életünkben jelentkező problémáink ugyanis, nem az ellenségeink. Életvitelünkkel mi magunk hívtuk azokat életre, hogy a megoldásaik során nemesedjünk, szellemi szinten tovább fejlődjünk általuk. Ezért a létezésük számunkra létjogosult.

De a szellemi szintű felismerés során, nevetségessé válhatnak számunkra azok a dolgok és események, amelyek eddig meghatározták számunkra, a megtapasztalható anyagi helyzetünket. Ezért, amint felismersz egy-egy ilyen mentális hibádat vagy hiányosságodat, ne csak nevess rajta, hanem képzeld el azt az állapotot valóságosnak, amit már komolyan el tudsz fogadni. Más szavakkal megfogalmazva, nevetve képzelődj. Mindig vidáman képzeld el azokat a dolgokat és eseményeket valóságosnak, amelyek boldoggá tehetnek téged. Mert a nevetés gyógyító hatása, természetes orvosság a problémáidra. Míg a reális képzelet már, megoldást is kínál számodra.

Ezért te, nevess a betegségeiden és közben, képzeld el az egészséges állapotodat. Nevess a szegénységen és közben, képzeld el a gazdagság, a bőség és a jólét minden lehetséges formáit. Nevess az ostobaságokon és képzeld el a bölcsesség megnyilvánulásait magadnak. Nevess a politikai helyzeten, és képzeld el olyannak, amilyennek szeretnéd megtapasztalni. Mert amíg szidod, fenntartod a hibás létezési jogosultságát.  Mert a reális képzeleted nélkül, nehezen változik meg az, amin igazán nevethetsz. Mert az elképzeléseid, a te új terveid. A szabad akaratodból kifejezésre juttatott hiteid. Amelyek a megvalósulásuk felé fognak törekedni. A te életedben. Újabb jókedvet és képzelőerőt biztosítva számodra.

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2022.08.18.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr4617910419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása