Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2011.10.08. 09:05 futotuz

Állandók.

Címkék: állandók

Állandók.

 

Albert Einstein, relativitásról szóló modernkori fizikájában, már megszokott dolog az, hogy minden relatív. Vagyis, viszonyított. Ennek ellenére, egyre több olyan tényezőt ismert már meg a tudomány, amelynek az értéke állandó. Méghozzá abszolút jelleggel, etalonként használva. A régebbi mértékrendszerekben tudatosan abszolutizáltak mértékeket azért, hogy azok egységesek legyenek az egész világunkban. Vagyis, abszolút értéket azért nyerhettek csak, mert tudósaink megállapodtak arról. Így alakult ki, a mai konvencionális, vagyis egyezményes alapokon nyugvó, SI- mértékrendszer is. A megismert állandók viszont, olyan abszolút értékeket képviselnek, amelyekről nem kell a tudósoknak külön döntést hozniuk, mert azok alapból konstans tényezők. Ezért viszonyítási alapú etalonként használhatóak.

 

A legfontosabb fizikai állandók:

 

Avogadro-állandó.                           Jele: NA    Értéke: 6,022 045·1023 1/mol

Bohr-magneton.                               Jele: mB   Értéke: 9,274 078·10–24 Am2

Boltzmann-állandó.                          Jele: k       Értéke: 1,380 662·10–23 J/K

A fény sebessége vákuumban.       Jele: c       Értéke: 299 792 458 m/s

Elektron Compton-hullámhossza.  Jele: lC      Értéke: 2,426 3·10–12 m

Elektron töltése.                               Jele: e        Értéke:  1,602 189 2·10–19 C

Faraday-állandó.                              Jele: F        Értéke: 9,648 456·104 C/mol

Finomszerkezeti állandó.                Jele:  a       Értéke: 7,297 350 6·10–3

Gravitációs állandó.                        Jele: G        Értéke: 6,672·10–11 Nm2/kg2

Moláris térfogat.                              Jele: Vm     Értéke:  22,413 83·10–3 m3/mol

Nehézségi gyorsulás.                     Jele: gn      Értéke: 9,806 65 m/s2

Moláris gázállandó.                         Jele: R       Értéke: 8,314 41 J/(mol K)

Nyugalmi elektrontömeg.               Jele: me     Értéke: 9,109 534·10–31 kg

Nyugalmi neutrontömeg.                Jele: mn    Értéke: 1,674 594 3·10–27 kg

Nyugalmi protontömeg.                 Jele: mp     Értéke: 1,672 648 5·10–27 kg

Planck-állandó.                               Jele: h        Értéke: 6,626 176·10–34 Js

Stefan–Boltzmann-állandó.           Jele: s        Értéke: 5,669 7·10–8 W/(m2 K4)

Vákuum permeabilitása.                Jele: m0     Értéke: 1,256 637·10–6 Vs/(Am)

Vákuum permittivitása.                  Jele: e0      Értéke: 8,854 188·10–12 C2/(Nm2)

 

Az állandók érdekessége, matematikai szempontból az, hogy két már megismert, és tudományosan leigazolt állandó matematikai viszonyából, legalább egy harmadik állandó számítható ki. Így a megismerhető állandók száma, egyre csak szaporodik. Ezek után, állandó még a nulla, vagy például, az egyes szám, az energia, a tömeg, az abszolút nulla fok, és további sok egyéb tényező.  Állandókat használnak a matematikában, a kémiában, a csillagászatban, és a tudomány minden egyéb területén. Ha minden eddig megismert állandót felvennék most a listára, nagyon hosszú táblázatot nyernék. De a mondanivalóm lényegét, alapvetően nem befolyásolná.

 

Ahogy megismerjük, és kiszámoljuk, a konstans értékeket képviselő állandókat, egy olyan mértékrendszer kialakítása válik esedékessé, amely eleve kizárja a tudósaink által abszolutizált mértékegységeket. Azok ugyanis, relatív tényezőkké válnak, az abszolút értékű állandók között. Ha pedig, az abszolút értékű tényezőket, keverjük a relatív értékűekkel, akkor paradoxonokhoz jutunk. Olyan logikai önellentmondásokhoz, amelyek nevetségessé változtatják a tudományt. Olyanná, mint a mai tudomány, ahol minden relatív, miközben egyre szaporodik az abszolút jelleget produkáló konstansok, a matematikai értéket biztosító állandók száma.

 

A tudomány paradoxonjai alapvetően abból adódnak, hogy az abszolút tényezőket, matematikailag, vagy egyéb logikai módon, a relatív dolgokhoz viszonyítva használják. Mert jól hangzik az a mondás, hogy minden relatív. Pedig, ez nem igaz. Ezt igazolják az állandó értéket képviselő mennyiségek is. Ha csupán egy állandó értékű mennyiségünk lehetne, az is cáfolná a relativitásról szóló népszerű alapállítást. Mert az állandók többsége, még független a ma ismert mértékrendszerektől.

 

A mennyiségeknek két alapvető tulajdonságuk van. Az első az, hogy a viszonyítható adatok alapján mérhetőek. A második pedig, hogy mint megmért, viszonyított értékek, beépíthetőek a matematika rendszerébe. Így matematikai rendszerben meghatározható az értelmezésük, és a rájuk vonatkoztatható tudományos összefüggések. Így alakultak ki a mértékrendszereink, amelyek a tudomány fejlődésének arányában folyamatosan változnak, fejlődnek. A mai kor fizikájának egyik legfontosabb felismerése az kell, hogy legyen, hogy egyértelműen kimutassa azt, hogy a tudományos állítások megdönthetetlen bizonyítása, a megismert állandókra vezethető vissza.

 

Minden mértékrendszernek három alapvető kritériuma az, hogy aránylag egyszerű, pontos, és így, jól használható legyen, az élet minden területén. Ezért, a mértékrendszerben meghonosodott alapegységek pontossága határozza meg, a belőlük származtatható egyéb részegységek pontossági mértékét. Minél közelebb van egy aktuális mértékrendszer, az abszolút mértékrendszerhez, annál kevesebb egyezményes megállapodást igényel. Továbbá, annál gyengébb értelmet nyer általa, a minden relatív állítás.

 

Az állandó értékként megismert tényezők, az Univerzum finoman hangolt erőire utalnak. A kozmológusok szerint, az univerzumunk, az életre vannak precízen hangolva. Így a valóságunk nem véletlenül, hanem okkal lett ilyen, amilyennek megismerjük. Az a tény pedig, hogy ezt mi emberek megismerhetjük, szintén nem lehet a véletlen műve. Az Univerzumban relatív egyensúly, azaz harmónia van. Ezt a harmóniát csak olyan tényezők tarthatják fenn, amelyek állandóak. Az esetleges változásuk, csak időleges lehet, és az abszolút világmindenség visszaszabályozza azt. Éppen úgy, ahogyan a földi viszonylatban működik, az ökológiai egyensúly. Egy megbolygatott tó, mező, vagy erdő, visszarendezi önmagát, ha már békén hagytuk. Rendbe hozza az általunk okozott egyensúlytalanságot.

 

Néhány természettudós szerint, a természeti állandók antropikus finomhangoltsága mögött, jogosan feltételezhető egy sokkal magasabb rendű intelligencia. Az idealista elvek szerint, az Univerzumot egy Teremtő Isten tervezte, és valósította meg önmagából, akinek az volt a szándéka, hogy benne, megnyilvánult intelligens emberként, gyakorlati tapasztalatok által, tudássá érlelje a kigondolt ismereteit. Így az ember is relatív része az abszolút tudatos létezésnek, Istennek. Ettől olyan különleges, és kizárólagos az ember helyzete az Univerzumban. Isten, mint kozmikus tudat, működteti és irányítja a világmindenséget.  Erre tudományos magyarázat még nem létezik. De néhány feltevés már képviselteti magát a tudomány részéről is. Amíg nem lesz értelmi egyensúly a tudomány képviselői, és az idealisták szószólói között, addig ez a probléma, szintén állandó jelleggel, fenn fog állni.

 

Matécz Zoltán

 

2011.10.08.

matecz.zoltan@gmail.com

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr163286941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása