Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2014.10.25. 08:07 futotuz

Ezoterikus szótár.

Címkék: ezoterikus szótár

Ezoterikus szótár.

A Magyar nyelv, azért különbözik oly annyira minden más földi nép nyelvezetétől, azért olyan egyedi, mert ősnyelv. Mert az emberiség fejlődésének a kezdeti szakaszától fogva, együtt fejlődött az emberi értelemmel. Így alapvető szógyökökön nyugszik, amelyek ragokkal mindig továbbragozhatóak, és képzőkkel tovább képezhetők. Nem is beszélve, a csodálatos lehetőségeket kínáló szinonima rendszerünkről. Továbbá, az összetett szavaink által, még tovább színezhető, a nyelvezetünk alapvető fogalomrendszere. Szinte korlátlan lehetőséget biztosítva, az értelmes verbális önkifejeződésünknek.

Az Uráli és az Altáji, ragozó típusú nyelvcsaládok részei, ma már, megtalálhatóak a világunk szinte minden pontján. Alapvetően azonban, két nyelvezet tartozik az Urálihoz. A Finnugor és a Szamojéd. Az Altáji nyelvcsoporthoz pedig, három nyelvezet tarozik. A Török, a Mongol, és a Mandzsu-tunguz nyelvezet.

A különböző népek történelmi érintkezései során azonban, több szót és szógyököt is átvettek egymástól. Így például, a százötven éves török megszállásunk, vagy a két világháború tartós eseményei, nem maradhattak nyom nélkül a nyelvezetünkben sem. Így bármilyen szót, vagy szógyököt elfogad a nyelvezetünk, amelyik könnyen illeszkedik, a már kialakult szórendünkhöz. De valójában, nem az esetleges közös szóhasználat miatt mutatnak hasonlóságot ezek a ragozó típusú nyelvezetek, hanem a stabil nyelvszerkezeteikben.

Így az Urál és Altáji nyelvcsaládokba sorolható nyelvezetekre egyformán jellemző, a ragozó típusú, gyök alapú szószerkezet alkalmazása. A magánhangzók harmóniája mellett, a mássalhangzók torlódásának a kerülése által, a dinamikus hangsúlyozások hiánya. Továbbá, a létet és a birtoklást kifejező igék hiánya. A főnév, a melléknév, és a számnév nyelvtani egyeztetési kényszerének a hiánya. Valamint, a tulajdonragok természetes használata.

A nyelvújítás korában pedig, hiába változtattak meg olyan sok szót a korabeli nyelvészeink, ha az alapvető gyökrendszerünket, nem befolyásolták ezek a módosulások. Hiszen valójában, ma is ugyanilyen módon épülnek bele a nyelvezetünkbe, az új jövevényszavaink. Amelyeket a kultúránk folyamatos változásai miatt, kénytelenek vagyunk átvenni a tudományos nyelvezettől, vagy más népektől. Mint globális jelenség. De az új jövevényszavaink többsége, csak olyan módon képes nálunk meghonosodni, ha természetesen beleilleszkedik, az ősidők óta megszokott gyökrendszerünk ragozható előfeltételeibe.

A Magyar Tudományos Akadémia, határozottan a Finnugor nyelvrokonságunk mellett foglal állást. Ezzel szemben, a külföldön élő magyar, és egyéb külhoni nyelvészek, egyre több rokonságot vélnek felfedezni a Sumér, Turáni, Altáji nyelvjárásokkal. Amit a régészek fosszilis leletei, rovásírásos emlékei, és a biológusok genetikai eredményei is olykor, alátámasztani látszanak.

A Magyarság rovásírásos emlékeit, István királyunk gyűjtötte össze, egy egységes „kupacba”, és égettette el, amikor a kereszténységet erőszakkal bevezette az országunkba. Ezért „szentté” avatták őt. Akkor veszítette el hazánk, az ő Istenét. Amely már szinte, csak a himnuszunkban él. Mivel azonban él, a magyarság mindig újra önmagára talál, az őstörténelmünk kutatása során. 

Szorosan ide tartozik még, a Kecsua nyelvjáráshoz vagyis, az Inka birodalomhoz való tartozásunk esetlegessége is. Amely alapvetően az Andoki nyelvtörzsre vonatkozik. Amelynek ma már, mintegy negyven féle nyelvezete ismert. Ezek Bolíviában, Peruban, Ecuadorban, Chilében, és Argentínában honosak.

Valójában, erre utal Móricz János életműve is. Aki az Ecuadori Tayos barlang, ősi időkre visszanyúló leleteire hivatkozva, az egész emberiség eredetét kutatta. Így az emberiség ősiségének egy lehetséges forrását fedezte fel, az említett barlangrendszerben. Amelyből a magyarságunk is eredeztethető. Móricz János felfedezéseit eddig, senki sem tudta cáfolni.

Valamikor, az 1960-as években fedezte fel a barlangot. Amikor híre ment a világban annak, hogy az ott élő népekkel, magyarul lehet beszélgetni. Akkor ez, nagyon nagy hír volt a világban, de az óta, szemérmesen hallgat róla minden tudományosként értékelhető társulat. Mert a felszínre hozott, Móricz János féle leletek, sehogyan sem illeszkednek bele, az eddig tanult történelmiségünk megszokott tananyagába. Hiszen, jóval azok elé nyúlik vissza. Még az ősidőkbe. Amikor még az ősnyelv, sokkal tisztábban létezett.

http://www.magtudin.org/Moricz%20Janos.htm

Nagyon sok Európai, és más földrészen található ország, nem rendelkezik ősi múlttal. Ennek ellenére, a Földünk elfogadott népességét alkotják ma már. Az ősi múltjuk, éppúgy nem fontos számunkra már, mint az, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Mivel a jelen korunk társadalmi eseményeit, nem határozhatják meg. Az ősi mivoltunk azonban, nekünk fontos. Én személy szerint, el vagyok nélküle, de a Magyarságunk tudom, hogy igényt tart rá. Ezért komoly hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az ősiségünk emlékeit felfedezzük. Szüksége van erre, a nemzeti hovatartozásunknak. Mivel az a mondás járja, hogy „nyelvében él a nemzet”.

Ma a magyar fiataljaink nagy része, arra kényszerül, hogy külföldön élve biztosítson magának jobb gazdasági alapokon nyugvó, szebb jövőt. Attól azonban, a Magyarságuk nem vitatható. Ahogy a magyarok ma, szétszóródtak a világban, és különböző népek között élve, kolóniákban képviselik a Magyarság nemzeti érdekeit, úgy az ősi időkben is elmaradoztak, a népvándorlás korabeli magyarságból apróbb törzsek, akik még ma is, a társadalmi életvitelük során, magukon hordozzák a Magyarságukra utaló nemzetiségi jegyeket. Ezek a nemzetiségi jegyek pedig, éppúgy arra utalnak, hogy közös ősi gyökerekből származunk, mint itt az anyaországban. Akkor pedig, miért tagadnánk meg azokat? Hiszen annak a ténynek a bizonyossága, éppen arra utalna, hogy egy nagyon nagy, szerethető család részei vagyunk.

Hazánkban a kereszténység, erőszakkal lett bevezetve. Ennek ellenére, most a keresztény tanokat, éppen a közös ősiségünk érdekében kívánom igénybe venni. A Biblia alapján ugyanis, az Özönvíz idején, csak Noé és családja maradt meg az Isteni néptisztítás eredményeként. Így a felesége, három fia, és azok nejei. Vagyis, mindössze nyolc fő képezte, az emberi fejlődés további alapját. Így Noé fiainak, Sémnek, Kámnak, és Jáfetnek az utódai vagyunk mindannyian. Ezt bármelyik keresztény ember elfogadhatja tényként. Sőt mi több, a szintén nagyszámú zsidóság is. Akik Sém nemzetségéből lettek Sémiták. Hiszen, az ő vallási tanításuk alapját is, éppen az a hitbéli tanítás alkotja, amely a keresztény Biblia Ószövetségében van lejegyezve.

Így a közös ősiségünk hosszú fonalai, a biblikus eredetű vallásos iratok alapján, Noéig visszavezethetők. Vagyis, a zsidó és keresztény népek, testvérnépeket alkotnak. Ha tetszik ez nekünk, ha nem. Itt a faji eredetű esetleges finnyásságunk, nem játszhat szerepet közöttünk. Hiszen az ősi eredetünk, nem tehet arról, hogy a közben kialakult gazdasági ellenviszonyok miatt, ma hogyan gondolkodunk egymásról. Amit kizárólag, a politikai érdekviszonyaink képviselnek. Hiszen, éppen ezek a politikai érdekviszonyok tartanak távol bennünket egymástól.

Ha most gondolatban, minden politikust eltávolítanánk a közéletből, és hagynánk azt, hogy a társadalmi életünk nélkülük folytatódjon tovább, a világunk egységben és megértésben élhetne. Hiszen a nemzetközi turizmus folyamatos fokozódása, éppen azt igazolja számunkra, hogy a különböző kultúrákat meglátogató emberek, nagy tisztelettel adóznak, az általuk felkeresett társadalmi értékeknek. Ahol nem csupán, a vagyoni dolgokat értékelik, hanem az ott élő népet is. Így boldogan jönnek ide Magyarországra, és boldogan is távoznak. Mert az utazásuk szép reményei, többnyire be is igazolódnak, és szép emlékekkel térhetnek vissza a hazájukba.

Ehhez hasonló módon, a magyar emberek is, bármikor elmehetnek ma már külföldre, és tapasztalatokat szerezhetnek, az ott élő társadalom életviteléből és kultúrájából. Mert a természetes turizmus, szinte teljesen politikamentes látogatást jelent. Az átlagemberek, szinte mindenhol szeretik és elfogadják egymást. Egy országot, vagy az egész világot, csak politikai szinten lehet tönkretenni. Amelyben a gazdasági érdekellentétek szítása során, nagyon jól megélnek a politikusaink. Pedig, nélkülük sokkal egyszerűbb, szebb, és jobb lenne a világ. Ez biztos.

Visszakanyarodva azonban, az ősiségünkből fakadó ősnyelvhez, amit például, a magyarok is beszélnek, felmerült bennem a gondolat, hogy a szavaink fogalmi jelentése, ezoterikus tartalommal bír. Ami szerintem azt jelenti, hogy a fogalmaink belülről fakadó kifejező képessége, bizonyos fokú spirituális jelleget hordoz. Vagyis, az ezoterikus, azaz a belső szellemi képességeink alapján meghatározott fogalmaink lelki, azaz spirituális adottságokra utalnak.

Amennyiben ugyanis, a spiritualitásunk valóban azt jelenti, amit én állítok, hogy az elménkben, a szellemi gondolataink alapján, lelki erőhatásokat tudunk céltudatosan irányítani, az értelmes megvalósulás felé, abban az esetben a használt fogalmaink segítségével, teremtőképes Isteni minőségek vagyunk. Amit minden valamire való ezoterikus, spirituális, és vallásos tanítás is, sugallni kíván számunkra. Ennél fogva, minden szellemi szinten meghatározott fogalmunknak, olyan ezoterikus jellege van, amely miatt, éppen az Isteni eredetű spirituális képességeinkre utalnak.

Mivel a nyelvünk, ősi eredetről tanúskodik, ezért az általa használt fogalmaink, olyan szellemi értékeket képviselnek, amelyek képesek arra, hogy mindig a megfelelő érzéseket váltsák ki a lelkünkből. Így az elménkben tudatosodó szellemi gondolataink informatív értékei által, meghatározhatjuk az értelmes céljainkat, és a hozzájuk csatlakozó lelki érzéseink segítségével pedig, mint az életenergiánkból származó mentális erőhatásokkal, a végrehajtásuk felől hozunk felelős döntéseket. Ezek az értelmes döntéseink, a mi elménkben kialakuló hiteink. Így a szellemi gondolatainkkal belső, azaz értelmes ezoterikus célokat határozhatunk meg, míg a lelki érzéseinkkel, azok spirituális megvalósulásairól gondoskodhatunk.

A megvalósulás során, a szellemi szinten irányított lelki erőhatásaink, vagy a mi saját Isteni mivoltunkat motiválják a cselekvésre, vagy pedig, az elménkből hitként kivetítve azokat, a meg nem nyilvánult Isten, teremtői hatáskörébe rendeljük azokat. De a teremtés által kialakuló megnyilvánulásokat, mindenképpen Isten hajtja végre. Hiszen mindig önmagából és önmagának teszi meg azt a szívességet, még általunk is. Ettől spirituális, minden értelmes emberi lény. Hogy a szellemisége segítségével, lelki erőhatásokat képes tudatosan irányítani. Ez pedig, belső vagyis, ezoterikus adottságunk. Éppen azért, hogy a spiritualitásunkat képviselő Isteni minőségünk, életképes legyen bennünk.

Így a megszokott fogalmaink, mindig mélyebb jelentéstartalommal bírnak. Hiszen a gyökökre épülő ragok és képzők által, megváltozik ugyan a jelentésük, de mindig utalni fognak a gyököket képező szótövekre is. Nézzünk erre néhány példát.

Segítség = segít – s – ég

A mi saját Isteni mivoltunk, nem képes kezelni azt a problémát, amibe belekerültünk. Ezért az égtől vagyis, a meg nem nyilvánult teremtőképes Isteni minőségtől kérjük a támogatást.

Félelem = fél – elem

Aki félelemben él, nem használja megfelelő módon a lelki adottságait. Csupán a szellemiségére hagyatkozik, mint az anyagi testét vezérelni képes egyik mentális elemre. Ezt a lélek, mint a testünket vezérelni képes másik fél elemünk, negatív érzésekkel honorálja.

Vagyok = vagy – ok

Az életemben kialakuló létezésemnek, vagyis a „vagyásomnak” az oka, én magam vagyok. Mert a „vagyok”szóhoz, én magam rendelem tudatosan, azt a szellemi szinten meghatározott jelzőt a lelki jelenlétemben, amivé válnom kell. Így a felelősség is az enyém. Az a tény, hogy a szellemi szinten megfogalmazható jelzőket felelőtlenül használom, még nem csorbítja a felelősségemet.

Hiábavalóság = hiába – való – ság

A való „-ság”, a létezésre utal. Így a hiábavalóság, olyan felesleges dologra vagy eseményre utal, amely a valóságunk része kíván lenni, valamilyen oknál fogva. De nem jöhet neki össze, mert a valós létezése teljesen indokolatlan, szükségtelen, és e miatt nélkülözhető.

Baleset = bal – eset

Az ember, mindig olyan eseményekre, esetekre vágyik, amelyek jobbá formálják a sorsát. Amelyekben nincsen szenvedés. Így, amelyik esemény, ez ellen hat, az már pont fordítva, bal-esetnek minősül. Amit el kell szenvednünk.

Valahogy, ilyen módon képzelem el a szavaink fogalmi jelentésének értelmezését. Amely magyarázatban, nem csupán a fogalom ezoterikus, azaz belső tartalma nyilvánul meg, hanem annak spirituális értelme is. Ilyen módon kellene egy ezoterikus szótárban összegyűjteni a magyar alapszavaink jelentéseit. Ehhez olyan nyelvészekre van szükség, akiknek ezoterikus életvitelük van. Most pedig, nézzük meg azt, hogy mit mondott néhány hozzáértő külföldi ember, a mi magyar nyelvünkről.

George Bernard Shaw, méltán világhírű drámaíró ezt nyilatkozta: „Őszintén mondom, az anyanyelvemen nagyon sokszor, képtelen vagyok érzéseimet és gondolataimat teljes pontossággal visszaadni. A mi nyelvünk gazdag, nagy és praktikus, de viszonylag fiatal... Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.”

Jakob Grimm meseíró gondolata a magyar nyelvről. „A magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése, felülmúl minden más nyelvet.”

N. Erbersberg osztrák tudós véleménye a magyar nyelvről. „Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság.”

Berglund, svéd orvos és műfordító véleménye. „Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv, az emberi logika csúcsterméke.”

Arnold Dante Maria Nacci véleménye 2006-ban, Sir Bowring írásából. „Igen, szeretném felidézni azt a mondatot, hogy a magyar nyelv nem szorul senkire, nem kölcsönöz, nem üzletel, nem ad, nem vesz el senkitől. Míg más országokban a nép formálja a nyelvet, addig itt a nyelv formálja a magyarokat. Azt hiszem, hogy a magyar nyelv a világörökség része is lehetne, mert tiszta nyelv. Semmilyen más nyelvnek nem sikerült tulajdonképpen behatolni és idegen kifejezéseket ráerőltetni...”

Még hosszan sorolhatnám, a külföldi származású „hozzáértő” emberek magasztos véleményeit, de az a magyar nyelv alapvető szépségén, praktikusságán, és természetes kifejezőképességén nem változtat. Azért, mert tiszta forrásból származó ősi nyelv. Hálás vagyok Istennek, hogy ezen a nyelven tanított az anyám, a családom, és a társadalmam arra, hogy ma, kifejezésre juttathassam a gondolataimat.

Ez az általam javasolt ezoterikus szótár, egyfajta értelmező szótárat képezne, amelyben a fogalmaink szótagokra bontásával, nyilvánvalóvá válnak azok gyökei, és a ragozott összetételüknek az ezoterikus mivolta. Valamint az a lehetőség, hogy értelmes mondatokba formálva, milyen spirituális erőket képesek irányítani az elménkben. Mint a hiteink valóságformáló képességeit. Mert minden értelmes ember, attól spirituális lény, hogy teremtői képességekkel bír. Amit az Isteni minőségünknek köszönhetünk vagyis, a lelkünknek. Mert a lélek, a mi életenergiánk.

De az energia, egy és oszthatatlan az Univerzumban. Így, amikor az Univerzum értelmes energiáját, Istennek nevezzük, akkor a lelkünket is akként kell tisztelnünk. Ez már, a spirituális ébredés folyamata. Amikor ráébred az értelmes ember mentális szinten arra, hogy a relatív szellemisége, nem uralhatja az elméjét, az abszolút értékű lelke helyett. Akkor lehet bárki úr az elméjében, ha az Isteni minőségű lelkét teszi úrrá ott. Amíg ezt meg nem teszi, addig szolga marad, bármilyen földi gazdagság birtokosa legyen is.

Matécz Zoltán

2014.10.25.

matecz.zoltan@gmail.com

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr996830825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása