Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2018.01.25. 08:08 futotuz

Fagyhalál.

Címkék: fagyhalál

Fagyhalál.

Mivel a testünk, kortól függően, 60-80 %-ban víz alapú élő struktúra, ezért az egészséges életvitelünket alapvetően, a bennünk lévő víztartalom termikus viszonyai határozzák meg.

A víz tulajdonságai alapvetően ott kezdődnek, hogy 100 Celsius fokon forrásban van, 4 fokon a legsűrűbb a szerkezete, és 0 fokon fagy meg. Ezért a szervezetünk ideális hőmérséklete, 36 fokban határozható meg. A magasabb testhőfok káros számunkra, mert abban, indokolatlan módon túlműködnek a testi funkcióink. Erősen felfokozott biokémiai aktivitást eredményezve. Míg a jóval alacsonyabb testhőfokon, a szervezet egyre passzívabb alul működése a jellemző. Amelyben még a vegetatív tulajdonságú sejtfunkciók is erősen lelassulnak.

A szervezet alapvetően, kétféle módon hűlhet túl. Kívülről, az alul öltözöttség és ideális fűtés hiányában, míg belülről, a tüdőbe áramló hideg levegő következtében. De a fagyhalált általában, már a kétféle lehűlési folyamat együtt jellemzi.

A mi jelenlegi társadalmi statisztikáink azt mutatják, hogy a hontalanok, akik már hozzáedződtek a szabad ég alatt, és a hideg helyiségekben való tartózkodáshoz, ritkábban szenvednek fagyhalált. Ráadásul, amikor az igazi mínuszok beállnak, és nagyon hidegre fordul az idő, akkor hatósági és társadalmi szervezetek karolják fel őket. Meleg szállásra viszik őket, vagy olyan felszereléssel látják el őket, hogy átvészeljék a hidegebb időszakokat. Továbbá, meleg ételt és italt biztosítanak számukra.

Ettől sokkal nagyobb veszélyben vannak, a magukra maradt idős emberek. Akik többnyire kisnyugdíjasok, és a havi jövedelmük nagy részét, a létfontosságú gyógyszereikre kénytelenek költeni. Akár a téli tüzelőjük rovására is. Ilyen módon, nappal még csak fűtenek valahogy, de éjszaka abban reménykednek, hogy az estig kialakult meleg szobahőmérséklet, esetleg ki fog tartani reggelig. A baj akkor következik be, ha a hálószoba túlhűl, az éjszakai beszivárgó kinti hideg miatt.

Az egyre hidegebbé váló szobában, betakarózva sincsen túl melege az embernek. Mivel azonban, a frissnek tűnő levegő, jólesik alvás közben, ezért a tüdőn keresztül hűl ki, az enyhén amúgy is fázó teste.  Így az alulfűtött szobában, a 4 fokhoz közeledve, fokozatosan egyre sűrűbbé válik a vér, és a test egyéb víztartalmú részei. Így a szív ritmusa, egyre csak lassul. Mindig kevesebb oxigént szállítva az agyba.

Ahol ennél fogva, a szellemi funkciók szép lassan leállnak. Megszüntetve a racionális gondolkodás ideális lehetőségét. Ezért, egyfajta meditatív állapotba kerül a lehűlt ember elméje. Amelyben az egyre fokozódó lelki tudatosság, az Univerzum mindenségébe, az abszolút Elmét jelentő nirvánába tekint. Ott jól érzi magát és megnyugszik az elme. Majd a test, olyan módon hűl tovább a hideg helyiségben, hogy arra a szellemiségnek, már nem lehet semmiféle rálátása. Vagyis az ember, már nem lehet tudatos a lehűlésére. Így reális módon átgondolva, már semmit sem tehet önerőből, a biztos fagyhalál elkerülése érdekében.

Ezért a testünkben és a vérünkben lévő víztartalom, a külső termikus hatásnak engedelmeskedve, a mi akaratunktól függetlenül fog működni. Ráadásul, a természet úgy rendezte ezt a folyamatot, hogy az olyan alacsony mértékű testhőfokon, az értelmes szellemi szintű tudatosságunk, már nem játszhat komoly szerepet.

Ennél fogva, akinek vannak magányosan élő idősebb rokonai, barátai, ismerősei, szomszédjai, sűrűbben látogassa meg őket ezekben a téli hideg időkben. Segítsen nekik abban, hogy rendesen kitisztított kéményű tűzhelyük legyen, és mindig bőséges tüzelő mennyiséggel várják az estéket. Mert nappal, többnyire, aktívak tudnak lenni a hideg ellen. De éjjel, a pihenés passzív ideje alatt, sokkal kiszolgáltatottabb a szervezetük.

Így éjszaka is kell táplálni a tüzet, hogy a 16-20 fokos szobahőmérséklet megmaradjon. Mert az alatt, a jóval gyengébb öreg szervezet, hamarabb kihűlhet. Ha pedig kihűl, már nem képes önerőből védekezni a fagyhalál ellen. Ezt kell elmagyarázni az idősebbeknek.

Mert hiába táplálkoznak egészségesen, hiába szedik a gyógyszereiket az életvitelüket korlátozó betegségeikre, ha a kihűlés veszélyével élve, kockára teszik az életüket. Mert ma még, kimutatott statisztikai tény az, hogy ők a legveszélyeztetettebb emberek a fagyhalállal szemben. Mert a hontalanok élete, a társadalom nyilvánossága előtt zajlik. De az egyedülálló idős emberek élete, az ő rideg magányukban történik.

Hasonló helyzetben vannak, azok a szegényebb sorsú családok, akik a túlfokozott társadalmi élősködés következtében, esetleg önhibájukon kívül, mély-szegénységre kényszerültek. Alultáplált testi állapotban és alulfűtött lakásokban, komoly veszélyben van az életük. Társadalmi összefogást igényel a biztonságuk. Mert ők is magyar állampolgárok. Épp úgy, mint a magányosan élő idős emberek. A magyarságukra, mindig szükség van. Nem csak akkor, amikor 4 évente szavazniuk kell valamelyik hataloméhes politikai pártra.

A magyar az egyetlen nyelv, amelyik a saját nevével fejezi ki, a reális értelmezhetőség képességét. A „magyaráz” szó fogalmi jelentésével ugyanis, éppen azt fejezzük ki, hogy a magyar, az értelem népe. Mert a magyarázata során, értelmezi a szóban forgó fogalmakat. Ezért, minden itthon maradt magyar állampolgár számít, aki ezt a gyönyörűséges módon kifejező képes ősnyelvet beszéli. Mert sajnos, egyre kevesebben maradtunk itt, a mi szép magyar hazánkban. Az értelem és a magyarázat legideálisabb lehetőségének a hazájában.

Mert a mi nyelvünk használja, a legtöbb magán és mássalhangzót. Ilyen módon, a verbálisan kifejezhető fogalmakat, ezen az ősi erőtől duzzadó nyelven lehet, a legszélesebb logikai skálán értelmezi. Vagy ahogyan mi mondjuk egyszerűen, magyarázni. Ezért kortól, nemtől, fajtól, és vallástól függetlenül, minden magyar ember számít hazánkban, mert a magyarságot alkotja ebben az országban.

A fagyhalál, egy teljesen felesleges halálnemet képvisel a hazánkban. Ami társadalmi szintű odafigyeléssel megelőzhető. Ha a megmaradt magyarság, számít még valamit hazánkban.  Mert a magyarság fogalmi jelentése, az emberség fogalmát is kell, hogy jelentse hazánkban. Az állampolgáraink szükség szerinti összetartozását. Ami a bajban mutatkozik meg igazán. Jelen esetben, a téli hideg jelenti azt a problémát, amit közösen kell legyőznünk azért, hogy honfitársaink elkerüljék a fagyhalált.

Ezért, mindenki figyeljen a szomszédjára. Ha nem képes segíteni rajtuk önerőből, akkor jelentse az ő táplálkozási és fűtési igényeiket, az illetékes önkormányzati szerveknél. Ahol a demokratikus keretek között működő hatósági szerveknek, kötelességük segíteni a bajban lévő embertársainkon.

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2018.01.25.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr2313601681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása