Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2022.01.15. 11:55 futotuz

Adózott áramadó.

Címkék: adózott áramadó

Adózott áramadó.

Az elektromos művek által szolgáltatott elektromos áramért, a saját fogyasztásmérőnk aktuális állása alapján fizetünk havi szinten. Ez így rendben is volna. De már hosszú évek óta bevezették az áramszolgáltatók, a rendszerhasználati díjat. Ami havi szinten egy olyan változó összeg, amit a mérőóránk szerint kiszámolható havi fogyasztásunk befolyásol. Így ez a rendszerhasználati összeg, jócskán megnöveli a havi elektromos kiadásainkat. Így minden családnál például, éppen a rendszerhasználati díj teszi ki a villanyszámla javát. Mert az elektromos szolgáltatást biztosító hálózatot képviselő rendszernek, magasabb a használati díja, mint az általa szolgáltatott elektromos energiának.

Az elektromos hálózatok kiépítésére, nincsen pénze az elektromos műveknek. Így állami megbízások alapján valósulnak meg azok. Vagyis, népi köztársaságban élve, a népünk köztulajdonát képviseli az. Oly annyira, hogy az utóbbi évtizedekben már, az új utcákat benépesítő lakóközösségnek is, komoly költségébe került az, hogy az elektromos művek kitelepítse számukra, az áramszolgáltatáshoz szükséges elektromos hálózatot. Ráadásul, még csatlakoztatási díjat is kell fizetni. Ilyen módon, aki fizetett az elektromos hálózat kiépítéséért, jogosan tekinti saját tulajdonának is azt.

Éppen olyan formában, mint a biztonságos közlekedés érdekében kiépített közúthálózat rendszere van működtetve. Így minden komolyabb útépítkezés helyszínén, eleve ki volt írva, hogy „Önöknek épül, az önök pénzéből.”. Mert az közútjaink és autópályáink, állami költségvetésből finanszírozott beruházások. Az állam azonban, az úthálózati rendszerünk bizonyos autópálya jellegű részeit, fizetőssé tette. Mert egyéb, erre szánt bevétel hiányában, ebből az útadóból tartják karban az úthálózatunkat. Ez valahol érthető is. Mert, nagyon nehéz lenne nyomon követni azt, hogy ki és mennyit használja a közútjainkat.

Csakhogy, amíg a havi áramfogyasztásunk természetes számunkra, addig az elektromos rendszerhasználati díj, teljesen irreális költséget jelent nekünk. Mert az áramszolgáltató, az általunk fogyasztott áramot, a fogyasztásmérőnk havi állása alapján határozza meg. Vagyis, ahhoz, hogy szolgáltatni tudja az elektromos áramot, éppen az áramszolgáltató használja, a közpénzből kiépített elektromos rendszerünket. Mégpedig, éppen a fogyasztásmérő óránkig. Így én, csak a fogyasztásmérő óra állása alapján tudom igazolni azt, hogy mennyit vettem igénybe, a folyamatosan fennálló szolgáltatásukból.

Én tulajdonképpen, csak a saját mérőórámtól, a lakásomba irányuló elektromos hálózatomat használom ahhoz, hogy az Elmű szolgáltatását igénybe tudjam venni. Ha ugyanis, nem használom a lakásomon belül az elektromos rendszeremet, akkor az, a fogyasztásmérőm óraállásán is meg fog mutatkozni. Mert nyilván, nem fog elektromos fogyasztást mutatni. Hiába toporzékol a fogyasztásmérőm előtt, az elektromos művek által szolgáltatni vágyott elektromos áram.

Ha tehát, rendszerhasználati díjról beszélünk, akkor ezek szerint, éppen az elektromos műveknek kellene azt megfizetnie az állam felé, adó formájában. Mert az elektromos áram szolgáltatásához, a közvagyont képező elektromos hálózatot használják folyamatosan. De az teljesen abszurd dolog, hogy az adónak minősülő rendszerhasználati díjat, amely mögött nyilván nincsen effektív szolgáltatás, éppen a fogyasztókkal fizettetik meg. Akik az áramszolgáltató által biztosított elektromos energiát, csak a mérőóráiktól vehetik igénybe. Mert, amelyik elektromos hálózat a mérőóra előtt van, az állami közvagyonnak minősül, amit az elektromos művek tart karban azért, hogy az elektromos áram jellegű szolgáltatását meg tudja általa valósítani.

Az elektromos művek, mint áramszolgáltató, nem rendszerhasználati szolgáltatást nyújt nekünk, hanem áramszolgáltatást. Így fizetnünk is, a rendszerből felvett áramfogyasztás után kell. Amit a fogyasztásmérő óránk mutat is. Ráadásul, ezt a szerintem jogtalan rendszerhasználati díjat, ami mögött valós szolgáltatás tulajdonképpen nincsen, még 27% áfával is megterhelik. Vagyis, állami szinten is megadóztatják, az áramszolgáltató felé fizetendő jogtalan villanyadót. Hogy jogosnak látszó bevétel legyen az, az Elmű számára.

Ha az elektromos művek rendszerhasználati díja jogszerű lenne, akkor minden egyéb szolgáltatást biztosító iroda, gyár, üzem, vagy egyéb vállalkozás, hasonló jellegű eszköz és rendszerhasználati díjat számolhatna fel. Bármilyen magas összegben. Csak a 27% állami adót kellene feltüntetniük ahhoz, hogy jogszerűnek látszon. Annak ellenére, hogy az eszközeik és a rendszereik nélkül, nem is tudnák a szolgáltatásaikat elvégezni. Így az eszköz és rendszerhasználati költségük, eleve bele van építve a szolgáltatásuk árába. Mint káló. Ami néhány százaléknyi értéke lehet csupán, az általunk igénybe vett szolgáltatásnak.

Nem akarok így, az inflációs időkben buta ötleteket adni, de jól is néznénk ki, ha valamilyen üzletben való vásárlás után, a számlánkat egy üzlethasználati díj is terhelné. Vagy a benzinkútnál való tankolás után, üzemanyagtöltő használati díjat fedeznénk fel a számlánkon. Esetleg, egy irodában való ügyintézés során kapott ügyintézési költség mellett, irodahasználati díjat is kellene fizetnünk. Mert ezek a díjak, akármilyen szépen hangozzanak is, nem a megvalósult szolgáltatásból származnak. A szolgáltatásnak csupán szükségszerű eszközei azok. Így csupán adójellegük van. De adót, csak az állam róhat ki a népre. A vállalatok nem. Ráadásul, a szolgáltatáshoz szükségesnek látszó eszköz és rendszerhasználati díj az áramszolgáltatónál, jóval magasabb, mint magának a szolgáltatásnak a díja.

Ha most számolunk egy kicsit, akkor 15 millió magyar állampolgárral számolva, akik mondjuk átlagban 5 fős családokban élnek, akkor 3 millió lakás és családi ház fogyasztásmérője alapján folyik be ez az áramadó, az elektromos művek számlájára. Ha pedig, az elektromos fogyasztásmérővel rendelkező gyárakat, üzemeket, vállalkozásokat, irodákat, üzleteket, sport, oktatási és egyéb szociális intézményeket is figyelembe vesszük, akkor ez a szám, legalább a duplájára nő.

Amiért az áramszolgáltató tulajdonképpen, nem szolgáltat semmit. Csupán használja a népi közösségünk tulajdonát képviselő elektromos hálózatunkat. Mint állami tulajdont. Mivel azonban, az áramszolgáltató használja az országunk elektromos hálózatát, így a rendszerhasználati díjat is, éppen az áramszolgáltatónak kellene fizetnie, az államunk felé. Havi szinten. Nyilván olyan összegben, amit már számunkra meg is állapított. Ha pedig, nem kell fizetnie a rendszerünk használatáért, akkor annak fejében, tartsa karban azt. Éppen azért, hogy akadálymentesen tudja szolgáltatni számunkra az áramot.

Én nem kívánom azt, hogy fizessék vissza és kártalanítsanak bennünket, de az állami kasszába adó formájában nyugodtan rendezhetnék az ügyet, akár visszamenőleg is. Mert, ha már új adónemet találtak ki, akkor fizessék is meg azt. Mert az ország elektromos rendszerét nem mi, hanem éppen ők maguk használják ahhoz, hogy áramot tudjanak szolgáltatni számunkra. Mert az elektromos szolgáltatás, nem azt jelenti, hogy én használom az elektromos rendszert, hanem éppen ellenkezőleg arra utal, hogy csupán igénybe veszem azt a szolgáltatást, amit az áramszolgáltató, az elektromos rendszer használatával szolgáltat számomra. A mérőórámig felkínált elektromos rendszerben folyó áram közvetítésével.

Nekem például, 2021.12.29. dátummal volt meg, a tavalyi utolsó villanyszámlám. Amit természetesen be is fizettem. Kimásolom ide az áfaösszesítő részt, amelyből kiderül, hogy az áramszolgáltatásért és rendszerhasználatért, mennyit kellett fizetnem decemberben.

ÁFA összesítő (Ft)

Tétel megnevezése.                            ÁFA(%)     Nettó érték(Ft)      ÁFA       Bruttó érték(Ft)

Energiadíj összesen:                                  27                      3,589       969                        4,558

Rendszerhasználati díjak összesen:         27                      4,453     1,202                       5,655

Számla összesen                                                                   8,042     2,171                     10,213

A nyilvántartás szerinti folyószámla-egyenlege a számla kibocsátásakor: 10213 Ft.

Ebből nyilvánvaló módon kitűnik, hogy a 3589 Ft értékű áramfogyasztásomat, 969 Ft ÁFA terheli, amiért 4558 Ft-ot kellett fizetnem.  Eddig, rendben is lenne a dolog. A teljes áramszolgáltatásért, mégis 10213 Ft-ot kellett fizetnem, mert a rendszerhasználati díj 4453 Ft-al megemelte a fizetési kötelezettségemet. Amit persze, szintén 27% ÁFÁ-val számoltak ki számomra. Így végül is, 5655 Ft lett a rendszerhasználat vége. Ezért, felmerül bennem a kérdés, hogy akkor most, a rendszerhasználat képezi az Elmű szolgáltatását, vagy az áramszolgáltatás? Mert a jogtalanul kiszámlázott rendszerhasználati díj összege, jóval magasabb, mint az áramfogyasztásomból származó jogos fizetési kötelezettségem.

Tudomásul kell venni azt, hogy az Elmű, mint elektromos áramszolgáltató, csak azért az áramfogyasztásért kérhet szolgáltatási díjat, amit igénybe is vettünk. Amit az árammal terhelt elektromos rendszerről felhasználtunk. A mérőóránk állása alapján. De rendszerhasználati szolgáltatást, nem végez az Elmű. Így a rendszerhasználati díj, mint villanyadó, szerintem teljesen jogtalan. Még az állam által megterhelt ÁFA nélkül is. Ami már, a rendszerhasználati díj által megvalósult villanyadó, állami szintű adóhalmozásának minősül.

Tudomásom szerint, a földgáz szolgáltatása mellett is, a mérőóra állása alapján, hasonló mértékű rendszerhasználati díjat számolnak fel a gázfogyasztást igazoló számlákon. Így a földgáz szolgáltatásához is, éppen a gázszolgáltató használja a közösségi tulajdonnak minősülő gázrendszert ahhoz, hogy a szolgáltatása létre jöhessen. Mivel a szolgáltatása érdekében használja a közpénzből kiépített gázrendszert, ezért cserében, nyilván karban is kell tartania azt. De rendszerhasználati díjat kiszámlázni szerintem, ott is teljesen jogtalan. Mert a gázszolgáltató is gázt szolgáltat, nem rendszert. Rendszerhasználati díj fejében, csak az általunk felhasznált rendszer után kellene fizetnem. De ilyen mérő nincsen, mert a gázszolgáltatást biztosító rendszer, a gázfelhasználási igény mellet is ugyanaz marad. Így a kiépített gázrendszer, csak elvégzi a szabadon igénybe vehető szolgáltatást. Amiért már nyilván fizetni kell.

Ha esetleg, valamilyen jogi csűrés-csavarás miatt, mégis felszámolhatnak valamennyi eszköz és rendszerhasználati díjat, akkor annak, csupán elenyésző töredékének kell lennie, az általunk igénybe vett szolgáltatásnak. Éppen úgy, mint az egyéb vállalkozások esetében. Ahol ez az elenyészőnek látszó költség, egyszerűen bele van építve a szolgáltatás költségébe. Amit a jogi szinten jóváírható természetes eszközkopás, rongálódás eszközpótlás veszteségeként, a káló terhére jogszerűen megtehetnek. Ami 2-3 százaléka lehet csupán, az igénybe vett szolgáltatásnak. Mert, ha a káló ettől nagyobb mértékű, akkor az már, a szolgáltató trehány, könnyelmű, felelőtlen szolgáltatási gyakorlatának tudható be.

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2022.01.05.

90 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5516813848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2022.01.16. 12:01:02

Most tök mindegy, hogy a hálózat fenntartásának díját külön számlázzák, vagy az árammal együtt.

Illetve nem mindegy, a "rezsicsökkentés" csak az áramdíjra vonatkozik, a hálózat fenntartásának díját tetszőlegesen emelhetik.

arthurthedent 2022.01.16. 13:00:34

Amikor bekötteted a villanyt ki kell fizetni a hálózatfejlesztést, ami több százezer forint is lehet. Aztán miután kifizetted azt, hogy építenek hozzád egy hálózatot fizethetsz azért, hogy használd. Hogy eladhassák neked jó pánzért a villanyt.

Nem túl korrekt ez így, akárhogy is nézem.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 14:44:53

@arthurthedent: Gondolom fingod nincs arról mennyibe kerül a magasfeszültségű és középfeszültségű hálózat fenntartása, a terhelés kiegyenlítések, szabályzások, mekkora a hálózati veszteség, stb. Az órák karbantartása, hitelesítése, cseréje.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.16. 15:30:21

Ezt eddig is kifizettük, csak régen nem volt a számlán részletezve. Más kérdés, hogy a mindenféle címeken kiszámlázott díjak mennyire pontosak. Sok értelmét ma sem látom ennek a részletezésnek, de mindegy is, mert az áramszolgáltató költségeit ki más fizetné meg, ha nem a fogyasztók?

Az meg nyilván igazságtalan lenne, ha nem a fogyasztás alapján fizetnénk a rendszerhasználati, kiegyenlítési stb. díjakat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.16. 15:45:17

"De rendszerhasználati szolgáltatást, nem végez az Elmű."

A ő szolgáltatása az, hogy a lehetővé teszi neked a rendszer használatát, amelyet ő karbantart, néhol _talán_ fejleszt is, bér ez utóbbinak mifelénk nem sok jelét látni, igen gyakoriak az áramkimaradások.

Gondolj a következőre: Mi lenne, ha egy üzlet azon az áron adná neked tovább az áruit, amelyeken megvásárolja azokat a gyártótól? Azonnal tönkremenne, és akkor el kellene zarándokolnod a gyártóhoz, hogy megvásárold a kenyeret, húst, zöldséget, ruhát, telefont stb. A kereskedelem hozzáadott értéket nyújt, aminek ára van.

Ugyanez van az áramszolgáltatónál. Megveszi az áramot az erőműtől, mert különben neked kellene elmenned az erőműhöz feltölteni az akkumulátort, amiben hazaviszed a villamos energiát. Bizarr dolog lenne, igaz? Ráadásul ez még nem is lenne minden, mert vihetnéd magaddal az akkutöltőt és a trafót is, amivel a többszáz kV-ból 230V-ot csinálnál az akkutöltő számára. EDe nem is folytatom: ha ebből sem érted, akkor semmiből nem fogod.

Rodney_2 2022.01.16. 15:58:51

Blogger egy kibaszott idióta, nem tudom hol tenyésztik az ilyeneket :( Talán ilyen írások elkövetése helyett a földeken vagy egy bányában kellene dolgoznia, az talán megy. Fogadjunk, hogy szavazati joga is van. Hát ennyit a tömegdemokráciáról.

DFK 2022.01.16. 16:34:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezt valahogy 2002 után vezették be, amikor nem csak az áram árát emelték de a rendszerhasználati díjat is bevezették. A posztolónak majd 20 év kellett, hogy észrevegye...

arthurthedent 2022.01.16. 16:37:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Gondolom fingod nincs arról mennyibe kerül a magasfeszültségű és középfeszültségű hálózat fenntartása"

Teljesen irreleváns.

@Zoltán Mátyus: "32A-ig ingyenes. Csak szólok."

Mindenki tudja, de teljesen irreleváns.

arthurthedent 2022.01.16. 16:41:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Gondolj a következőre"

Gondolj a következőre: bemégy a tecsóba sajtos tanglit venni, erre azt mondják, hogy fizess négyszázezret, hogy fejleszthessék a tecsó áruházak láncát és akkor utána vásárolhatsz a tecsóba. Merthogy nekik ám pénzbe kerül az áruház meg a pénztár meg a hűtőpult ugye.

Ki lennél akadva? Ki. Akkor?

Quas! 2022.01.16. 16:52:43

@arthurthedent: nyugodj bele a stangli árába is be van építve (így szép magyaros), a Tesco haszna, szépen is nézne ki, ha ott is minden árúnál fel lenne tüntetve, hogy xft+ilyen díj+olyan díj+szállítás+nylon zacsi+árúfeltöltő bére+tárolasi díj+ÁFA, mint a villanynál. Tudom neked az felelne meg ha csak annyit látnál, hogy 46ft*ykw. De akkor nem ez lenne az ár, hanem 60ft*ykw. Ezt a rezsicsökkentés agymenést meg kurvára el kéne felejteni.

Quattroman 2022.01.16. 17:19:06

anno a gázvezetékhez un gáztársulást hoztak létre ami xxx ft befizetést írt elő minden telektulajdonosnak amerre kiépítették. Nem csak annak aki beköttette. Majd az elkészülte után mindegyikünknek alá kellett írni egy nyilatkozatot hogy lemondunk a tulajdonjogáról a hálózatnak a Tigáz részére.
Vagyis fizettem a megépítését, lemondtam a résztulajdonomról és most fizethetek a használatáért.
Ja igen, a Tigázt most milliárdokért eladták pénztárosnak.

TSandor Toth 2022.01.16. 17:34:16

@Rodney_2: te értettél legalább egy szót abból amit ez a jóember írt? Mert ha nem akkor a hibát a nyakad felett kell keresned!

Medgar 2022.01.16. 17:36:12

@arthurthedent: Tényleg ennyire hülye vagy?

TSandor Toth 2022.01.16. 17:53:01

Fentebb leírtakkal van még nagyobb baj is! Nevezetesen ha a napelemrendszered által megtermelt villamos energiát mondjuk a helyi hálózaton (önkormányzati tulajdon) a szomszédok használják el akkor is ki kell fizetni a teljes rendszer használati díjat. Természetesen ott ahol ez vételezett villamos energia azaz fogyasztásként jelenik meg. Ebből az következik, hogy bármikor, a villamos hálózatra feltöltött és a villamos hálózatról letöltött energia ár nem azonos. Nagyon nem. Amíg a hálózaton nem visszafelé folyik az áram addig a villamos energia szolgáltató "ingyen" kapja a rendszer használati díjat(háztartási villamos erőmű). Azaz valami olyan dologért kap pénzt amiért soha nem tett semmit és a továbbiakban sem kell tennie semmit. Pontosabban de igen, minden eszközzel fenntartani ezt a számára kedvező állapotot!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 18:13:52

@TSandor Toth: Juj, de ostoba vagy! A hálózati terhelés és termelés ingadozást a hálózat kezelőjének kell kezelnie. Van ahol nem is engedik a napelemeket rácsatlakoztatni a hálózatra akkora az ingadozás. A csehek és a lengyelek nem egyszer a hálózat szétválasztásával fenyegették a németeket, azok hektikusan termelő szélfarmjai miatt. Fogadjunk nem tudod miért van az összekapcsolt villamos hálózatok méretének határa!

Aureliano Buendía 2022.01.16. 18:27:03

Futótűz... aha... inkább futóbolond.
Ennyi faszságot már rég láttam összehordani. Látom, ma már nem követelmény tájékozódni blogolás előtt, minden félkegyelmű indíthat blogot.

„Én tulajdonképpen, csak a saját mérőórámtól, a lakásomba irányuló elektromos hálózatomat használom ahhoz, hogy az Elmű szolgáltatását igénybe tudjam venni.” Ja, és odáig a manók viszik vödörben, ugye?
Hogy legyen mire keresnek: villamos energia kereskedők, és elosztók. Jó munkát.

Röviden: a rendszerhasználati díjakat mindig is megfizetted, csak éppen régebben nem írták külön a számlára, most meg igen.
Ha vonaton utazol, akkor is megfizeted a pályahasználati díjat, csak épp nincs rajta a vonatjegyen.

Tényleg nem ártana, ha blogolás előtt olvasnál a témában.

Aureliano Buendía 2022.01.16. 18:28:13

@TSandor Toth: önkormányzati tulajdon... mesélj még kérlek, szemmel láthatólag hozzáértő vagy. Ja, nem.

lenörd hofstadter 2022.01.16. 18:46:57

@Zoltán Mátyus:

Ja.
Ingyenes.
Megkéred, kimegy a szaki szemlére, oszt elkezdenek repkedni a 10-20 100 ezrek mindenféle jópofaságra.
Nem megfelelő a doboz, túl öreg a kismegszakító, a drót ami az oszlopig vagy bekötési pontig megy nem elég a 32 A-hez, etc... A doboz négy darab rögzítőfuratát kizárólag a jegyzett szaki fúrhatja fel, 20 éve kért érte a gyökér 4 tipli befúrásáért 60 ezret.
Változtatni csak jegyzett szerelő változtathat, ha nem kapsz tőle hivatalos jegyzőkönyvet bachatod.

Szóval az ingyenes lazán kifuthat több száz darab ezresre is.

Üdv a való világban.

arthurthedent 2022.01.16. 18:53:05

@Quas!: "nyugodj bele a stangli árába is be van építve"

Nem értetted mit írtam ugye? Be kell szállnod a tecso építésébe mielőtt bemehetnél az üzletbe?

TSandor Toth 2022.01.16. 18:53:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A településeken működő max. 400 voltos hálózat az ott működő önkormányzatok tulajdona. A hálózatfejlesztési díj egy része is hozzájuk megy amit végül a villamos energia szolgáltató használ fel. Ez az egyik oka annak, hogy elvben a települések leválhatnának a nagy rendszerekről ha lenne alternatív energia megoldás. De nincs. Amúgy ennek semmi jelentősége mert a villamos hálózatot működtető cégek mindegyike állami kézben van annak minden előnyével és hátrányával.
Amúgy meg egy prosztó vagy. Pont.

Zoltán Mátyus 2022.01.16. 19:01:02

@lenörd hofstadter: Drága barátom!

Ezzel foglalkozom, ha érdekel. A hálózatfejlesztési hozzájárulról volt szó.

Quas! 2022.01.16. 19:11:41

@arthurthedent: Úgy látom, te nem érted, benne van az árban a fejlesztés is. Ha nem lenne benne, még mindig csak egy kisbolt lenne valamelyik angliai városban.

igazi hős 2022.01.16. 19:17:17

Csatlakoznék az előttem szólókhoz, igazán ékes szavakat nem tudok a posztra. Mondanám, hogy az MVM és a Mavir éves jelentései is publikusak, írhatnék a nagyfesz rendszer bővítési és karbantartási költségéről vagy épp a hálózatirányítás bonyolultságáról és költségeiről, de felesleges. Ez a szint olyan távol állhat a posztertől, mint a lakásban levő feszültség az elosztórendszerétől.

Motorogre 2022.01.16. 19:50:08

@lenörd hofstadter: el kell olvasni a szerződéses feltételeket és a Szolgáltató Elektromos Művek honlapját, pl. a minőségbiztosítási nyilatkozatukat, etikai elkötelezettségüket. Hogy miért?
Mert nálam is tartotta markát a szaki (ahogy írod) - de egy kis nevelés után (amit a főmérnöktől kapott expressz), hibátlanul megcsinálta, díjtalanul.

Motorogre 2022.01.16. 19:53:13

a) nem lenne szabad ilyen felkészületlenül posztot írni, hacsak nem valami undercover lakossági teszt, tán edzünk Paksra ?

b) én évekig kannában hordtam az áramot (Túzla, Bosznia), de a vámnál belenéztek és sok elpárolgott. Így bevezettettem a jurtámba.

c) nem kötelező áramot venni ! De célszerű előtte alaposan tájékozódni - a kommentek is segítenek.
Sok sikert. A Delej legyen veled !

indanick 2022.01.16. 20:23:01

és az nem jogtalan, hogy amikor a régi órát cserélik akkor simán felszerelik, de ha nekem kell egy automata biztosítót cseréltetni,(25->32A ami amúgy ingyenes, csak 6-7 eFt a bizt. csere) akkor rögtön eszükbe jut, hogy akkor szabványosítani kell a szekrényt is >100kHuf ktg-ért ami szintén nem az én érdekem, hanem az övék. Nekem pont jó volt a régi és addig nekik is amíg csak ők kezdeményeztek (egy sokkal nagyobb) átalakítást fél évvel korábban, amikor 2 órát cseréltek digitálisra. Mellesleg a szekrény egy plexidoboz, amit max 1 óra alatt rak fel egy kizárólag az áramszolgáltató által kvalifikált villanyszerelő. Megsaccolva ebből a plexiszekrény önköltsége nem lehet több 20eFt-nál.
Ezt szabadrablásnak tudom csak minősíteni.

És ne jöjjön senki azzal, hogy de a szakértelmet ki kell fizetni, mert az általuk ajánlott "kvalifikált" szerelőjük munkájába 2x kötöttek bele a saját kiküldött meosaik, hogy 10 cm rel alacsonyabban van a doboz teteje a szabványnál (én pont leszartam volna) aztán másodszor elkötött vmit, azt kellett javítni.

Aureliano Buendía 2022.01.16. 21:00:04

@indanick: ja, biztos az ő érdekük, hogy a nagyobb biztosítékon keresztülfolyó nagyobb áram, a szar elöregedett vezetéked, és az ótvar régi biztosítéktáblád miatt nem égjen le a lakásod a picsába.
Ha nem tudod értelmezni a szabványosítás lényegét, akkor az csak annyit jelent, hogy az Élet Iskolájában nem tanítottak fizikát.

Lámlenge 2022.01.16. 21:01:08

Kedves blogíró, Matécz Zoltán!
Próbáld sokkal inkább megérteni a környezeted, nem kell mindenkinek véleményt nyilvánítani.
Annyira szar ez az írás, hogy nem érdemli meg az érdemi reagálást.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 21:56:09

@TSandor Toth: "A településeken működő max. 400 voltos hálózat az ott működő önkormányzatok tulajdona."

Sötét vagy mint az éjszaka.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 21:57:02

@TSandor Toth: " Amúgy ennek semmi jelentősége mert a villamos hálózatot működtető cégek mindegyike állami kézben van annak minden előnyével és hátrányával."

Egyre több baromságot hordasz össze.

indanick 2022.01.16. 22:12:30

@Aureliano Buendía:
ha cseréltek volna bármit akkor igazat adnék neked. és értem a fizikát, plusz ott álltam mellettük.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 22:33:26

@TSandor Toth: Olvass utána seggfejke, ha szerinted a hálózatot üzemeltető cégek állami kézben vannak.
Buta vagy és magabiztos. Szánalmas párosítás.

index.hu/gazdasag/2019/10/07/hogy_nez_ki_a_jovoben_a_hazai_arampiac/

arthurthedent 2022.01.16. 23:14:06

@Quas!: "Úgy látom, te nem érted, benne van az árban a fejlesztés is. Ha nem lenne benne, még mindig csak egy kisbolt lenne valamelyik angliai városban."

Lerajzolni itt nem tudom, megpróbálom még egyszer elmondani, hátha megérted negyedjére.

Az, hogy az árban, a fogyasztott villamos energia árában benne van a hálózat építésének és fenntartásának ára a vadászkutyát nem érdekli.

Azon vagyok kiakadva, hogy MIELŐTT még fogyaszthatnék ki kell fizetnem vagy félmillió forintot hálózatfejlesztésre.

Aztán kiépítik a hálózatot és elkezdenek pénzt szedni a használatáért, annak ellenére, hogy az én pénzemből építették.

arthurthedent 2022.01.16. 23:18:23

@Aureliano Buendía: "ja, biztos az ő érdekük, hogy a nagyobb biztosítékon keresztülfolyó nagyobb áram, a szar elöregedett vezetéked, és az ótvar régi biztosítéktáblád miatt nem égjen le a lakásod a picsába."

Az áramszolgáltatót rohadtul nem érdekli, hogy leég -e a házad. Ők csak az órával meg a méretlen szakasszal foglalkoznak, az elektromos rendszered 99,9%-ára rá sem néznek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.16. 23:33:35

@arthurthedent: Mondjuk ha kihúznak egy légvezetéket, kiépítik az órahelyet, megkapod a mérőt, az önmagában egy csomó költség. Arról nem is szólva ahol nem építenek új fogyasztási helyet - például Szentendre környékén - , mert nem bírja el a hálózati szakasz. Az új vezeték, transzformátorok, nagy és középfesz hálózat fejlesztése tudod mennyibe kerül? Egy nagyfesz hálózati kábel szakadásának javítása például milliós nagyságrendű.

öreg baka nem rakéta 2022.01.16. 23:37:33

valószínű, hogy az lenne a megoldás, hogy az eddigi megnevezés helyett valami konkrétabbat kéne használni. Pld. fenntartási kötelezettség, karbantartási kiadás vagy valami hasonlót. bocs ha valami hasonló szóba került, de nem olvastam végi a hsz-eket.

arthurthedent 2022.01.17. 00:19:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az új vezeték, transzformátorok, nagy és középfesz hálózat fejlesztése tudod mennyibe kerül?"

Teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül. A lényeg, hogy ha nekem ki kell fizetni a sok százezer forintot hálózatfejlesztésre, akkor a hálózat részben az enyém kellene, hogy legyen.

"Mondjuk ha kihúznak egy légvezetéket, kiépítik az órahelyet, megkapod a mérőt, az önmagában egy csomó költség."

Az órahely kiépítését a fogyasztónak kell végeznie. A mérő az áramszolgáltató tulajdonában marad. A légvezeték meg nehogy már félmillióba kerüljön.

Nem is kerül abba, hálózatfejlesztésre kérik a pénzt nem mérőre.

arthurthedent 2022.01.17. 00:24:53

Egyébként megmondom amit eddig senki sem írt le, hogy miért kell százezreket fizetni a 32 amper feletti bekötésre.

Ha nem kellene fizetni, ha ingyen lenne, akkor hirtelen mindenki telefonálna, hogy 96 ampert akar. Akkor az áramszolgáltató nem győzné a bekütéseket és lenne egy olyan rendszer, ami csak akkor tudna működni, ha a legtöbb fogyasztó nem használja egy időben ki a rendelkezésére álló fogyasztási lehetőséget.

Azaz a pénz nem azért fizetendő, mert valamit kapsz érte, hanem azért, hogy a nagy többséget elriassza a nagyobb bekötés igénylésétől.

Na ez a gáz, nem azért kell fizetned, mert valamit valamiért, hanem azért, hogy ne csinálják ezt az emberek. :(

Rodney_2 2022.01.17. 01:39:44

@arthurthedent: Az utolsó kommentedhez: ha jártál már "jobb" étteremben pl, akkor megfigyelhettél egy olyan hatást, hogy a "szegény" vendégeket egyszerűen kiárazzák. Azért drága, hogy a "söpredék" ne menjen be. Tudom, hogy ez nem ugyanaz, de hátha serkenti a gondolkodásodat a helyes irányba. Itt árazási stratégiákról van szó.
A másik példám, hogy megynyugodj (vagy még jobban felidegeld magad) a devizahitelek árazása. Van egy rendszer, egy struktúra és valamennyi pénzt be kell szedni érte, hogy a "szolgáltatónak" megérje csinálni az egészet. Lehet össze vissza variálni: mi legyen a kamat, mikor és mennyi díjat számoljanak fel, próbáljanak-e nyerészkedni az árfolyamrésen (ha nem, akkor majd magasabb kamatot vagy díjat számolnak fel és így járt a kedves ügyfél). A másik a kockázatvállalás: ha kitaláljuk a jelzálogtárgy esetén az "elsétálás" lehetőségét, akkor bizony nagyobb önrészt fognak kérni (spórolhatsz 10 évvel tovább) stb. Érted? A nyamvadt áramszolgáltató is ezt csinálja. Próbálja a beszedendő pénzt valahogy szétdobni több részre, ami valamennyire kötődik valalmiféle átlag realitásokhoz. Ha ez nem tetszik, akkor éppen kérhet 2x annyit a kWh-ért aztán baszhatod. Pl. a fűtésnél az a fogyasztó érdeke is, hogy 2 részre bontják az éves költséget és az egyik részt hálózatfenntartás címén szedik be 12 hónap alatt egyenlő részekben, lehetne az is hogy az egész összeget a fűtési szezonban szedik be, csak nem mindenki olyan gazdag (vagy olyan jó a cash-flowja) hogy ezt szemrebbenés nélkül ki tudja fizetni.
Ha szerinted hülyeségeket írtam, vagy irreleváns dolgokat, akkor nem értetted meg amit akartam és bocs

arthurthedent 2022.01.17. 07:23:56

@Rodney_2: "Ha ez nem tetszik, akkor éppen kérhet 2x annyit a kWh-ért aztán baszhatod."

Mefint ugyanoda jutunk vissza. Ha veszek tőlük áramot, energiát, akkor az árba azt épít be, amit akar. Megszokott dolog, hogy ha az emberek vesznek valamit, akkor az pénzbe kerül.

Viszont akkor kapok valamit a pénzemért. Amikor hálózatfejlesztésért kérnek pénzt, akkor semmit nem kapok a pénzemért. Nem vevőként, hanem beruházóként veszek részt az üzletbe, viszont beruházóként nem kapok semmit cserébe.

Még mindig ott tartunk, hogy azért kérnek pénzt, hogy hálüzatot fejlesszenek belőle, ami utána az ő tulajdonukat fogja képezni és amit én csak pénzért használhatok.

"Az utolsó kommentedhez: ha jártál már "jobb" étteremben pl"

Jó példa lenne, ha az étterem kérne félmilliót forintot étkészletre, utána pedig étkészlet használatra számolna fel neked díjat. Nyilván megemlítenéd, hogy "ácsi, de hát azt az étkészletet én vettem".

"Érted? A nyamvadt áramszolgáltató is ezt csinálja."

Nem, nem ezt csinálja. Az összes példádban valamit kap a vevő a pénzéért, az áramszolgáltató esetében viszont semmit. A rákötés minden eleme az áramszolgáltató tulajdonába marad. Azért fizetsz, hogy vehess tőlük áramot. Ezt az üzleti modellt senki más nem használja.

arthurthedent 2022.01.17. 07:27:59

@Rodney_2: "Pl. a fűtésnél az a fogyasztó érdeke is, hogy 2 részre bontják az éves költséget és az egyik részt hálózatfenntartás címén szedik be 12 hónap alatt egyenlő részekben"

A hálózat használatáért kérnek pénzt, nem a hálózatfenntartásért. Ha én fizetem a hálózat fenntartását, akkor áramszolgáltató vagyok, ha én fizetek a hálózat használatáért, akkor fogyasztó, a hálózat felhasználója.

gigabursch 2022.01.17. 07:40:32

@TSandor Toth:
???
Nem. Talán sose volt az
Ha az lenne, akkor a kapcsolódó szolgalmi jog és a vezeték jog jogosultja az önkori lenne.

Áruld már el! Ezt a fals infót honnan veszed?

gigabursch 2022.01.17. 07:43:52

@Aureliano Buendía:
Nem beszélve arról, hogy a feszültség alatti munkavégzés (FAM) az nyilván benne van @indanick: kezében és fejében. Még a Darwin díj is....

gigabursch 2022.01.17. 07:48:27

A bejegyzésnek egyvértelme van.
Egy halom, politikai nézetét tekintve tök különböző állásponton lévő értelmes hozzászóló teljes mértékben közös nevezőn áll....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.17. 08:14:07

@arthurthedent: "Jó példa lenne, ha az étterem kérne félmilliót forintot étkészletre, utána pedig étkészlet használatra számolna fel neked díjat. Nyilván megemlítenéd, hogy "ácsi, de hát azt az étkészletet én vettem"."

Remek példa. A beszerzést és az amortizációt is fizeted, csak nincs ITJ száma ezért nem tüntetheti fel a számlán.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.17. 08:15:46

@arthurthedent: Az utak építését is te fizeted a benzin adójában és mégsem a tiéd az út.

Motorogre 2022.01.17. 09:02:02

@arthurthedent: Kétségtelenül van egy ilyen korlátozó hatása is, de a hálózatfejlesztési díj szükséges a megnőtt igények kielégítéséhez szükséges erőművi kapacitások létrehozásához is (szélkerék, szénbánya, duzzasztómű létesítése - nem mogyoró pénz...).
A hálfej. díj ellenében nem szerez senki tulajdonjogot ezeken - jól is van így, egy 30 lakásos társasház se tud boldogulni saját ügyeivel, főleg ha eltérő a tulajdonosok anyagi helyzete. Mi lenne Tiszalökkel 100 ezer tulajdonos esetén ?
De kap JOGOSULTSÁGOT: folyamatosan vételezhet pl. 48 ampert, nem fogják este azt mondani: elfogyott.

Most sok kommentáló azt mondja: miért nincs az árba beépítve az erőművi kapacitás és hálózatfejlesztés ára?
Volt amikor be volt - de ez igazságtalan. Akkor ha a szomszéd kért 32 A feletti órát.. azoknak is megemelkedett a kWh-díj, akik nem kérték. Miért támogassák a kisfogyasztók a lakossági nagyfogyasztókat ?

Most a helyzet tiszta: 32A-ig be van építve, e felett nincs.

Motorogre 2022.01.17. 09:12:36

@arthurthedent: Az étkészletes példát ki kell egészíteni: csak azok rendelhetnek ezentúl ilyenben, akik befizették már korábban a félmilliós költséget. Mert többletáramot is csak az vehet (32 A felett), aki befizeti a hálfej.díjat.
Azaz az étteremben a VIP-vendég lehetőséget kapja a polgár a félmilliójáért. Lehetőség mert nem köteles igénybe venni.

A modell máshol is használatos: a kikötőben se kapsz tulajdont a mólóból - csak jogot hogy ott tárolt a hajód. De más nem tárolhatja.. és Te sem vagy köteles.
A szolgáltatásokért (daruzás stb.) külön fizetsz - ez az ottani kWh-díj.,

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2022.01.17. 09:24:31

Nem kötelező az elektromos hálózathoz kapcsolódni. Ha kapcsolódni akar, akkor fizetni kell. nem csak az áramért, hanem annak eljuttatásáért, az esetleg termelt áram kibocsátási képességéért, (hogy más számára elérhető legyen) valamint az ellátás biztonságáért.
Ha összeadod hogy ez mit jelent akkumulátor kapacitás/beruházás/élettartam/avulás szinten akkor talán már kapisgálod, hogy valóban mit is ér az hogy ott van az áram a telekhatáron, és ha épp akkut cserélsz az off-grid háztartásodban akkor is van áram.
Gondolja végig a poszt írója, hogy az áram vételezési lehetőség nincs ingyen.

Rodney_2 2022.01.17. 09:30:41

@arthurthedent: Fűtés: tényleg nem érted :( Azért hoztam pl a banki példát: MINDENT a fogyasztónak kell megfizetni, még a profitmarzsot is. Az hogy ezt hogyan struktúrálják, az egy másik dolog. Ott nyilván sok szempont van a praktikusságtól a PR részéig. Itt te most a PR részen vagy fennakadva. Kicsit olyan mint a vizitdíj volt: de hát fizetünk TB-t, ha van vizitdíj is, akkor 2x fizetünk. Pedig nyilván nem. Rengeteg országban és "rendszerben" van önrész. Egyszerűen így strutúrálják, mert ha minden full ingyen van, akkor az potenciálisan végtelen keresletet kelt. Ha van valami alkalmanként fizetetnő díj, az kiszűr egy csomó felesleges dolgot (pl a rendelőbe beszélgetni járó nyanyák szegényebb részét) Így az is kijöhet a végén, hogy kicsit többet fizetsz, de többet is kapsz mert több idő és figyelem jut rád és kevesebbet kell várnod (ceterum censeo ettől még dögöljön meg a Gyurcsány és minden idióta aki rá szavaz)

Eszembe jutott még valami. Régebben az angoloknál volt TV díj (most nem tudom mi van) Ha volt TV-d akkor ezt fizetni kellett mint egy adót. Ebből volt neked "közszolgálati" BBC. Kötelezően, akkor is ha sose nézted. És mi van a BBC-ben?? Ballibsi propaganda és woke culture. Egyszer az összes szememmel láttam élőben, amikor az egyik legfontosabb "anchor" annyira belegabajodott a PC-be, hogy az interjúalany azon kijelentését, hogy átlagosan a férfiak fizikailag nagyobbak és erősebbek a nőknél, a felháborodástól hápogva tagadta és gyalázta az interjúalanyt. Ez "Nyugaton" a közszolgálatiság. Ettől azért nincs messze az MTV1 csak legfeljebb más az irányultsága.

Rodney_2 2022.01.17. 09:35:33

@Walter_Dornberger: Na végre egy kolléga. Nekem eredetileg Mengele volt a vezetéknevem, de mivel sokan nem értékelték nagy ívű, jövőbemutató tudományos kisérleteimet, egy ideig bujkálnom kellett. Aztán sikerült nevet cserélnem egy idiótával, azóta békén hagynak :)
HH!

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 09:41:28

@arthurthedent: Ez a félmilliós becsípődésed egyébként honnan van? Én novemberben köttettem be H tarifát és csináltattam meg a 4 fűtős (2db 3,5-es és 2db 4,2-es) klímához a hálózatbővítést, ezért fizettem az eonnak 80.000HUF-t. bruttó 5.000HUF +1A. Félmillás dij 100A bővítésért kellene, szerinted hány háztartás van Magyarországon amelyiknek 132A az áramigénye? Nekem 80A van úgy, hogy a gáz nincs bekötve, MINDEN villanyról megy. Na jó, ha valaki olyan gazdag, hogy 200m2-t COP1 fűtéssel akar megoldani annak kellhet akár a 132 a de az meg nyilván leszarja az egyszeri dijat hiszen kéthavonta kifizeti azt az összeget a villanyszámlájában is.

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 09:45:22

@Rodney_2: "Régebben az angoloknál volt TV díj " Itthon is volt. 2002-ben szüntették meg.

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 09:54:14

@arthurthedent: Az éttermes példádban ott a probléma, hogy elfelejted az ingyenes 32A-t. A vendéglősöd nem kér semmit az étlapos áron felül az átlagos vendégtől aki elfogyaszt 1 adagot a szabványos étkészletet használva. Aki extra szolgáltatást igényel az az extrasággal arányosan egyre többet fizet az extrákért, az étel egységára marad.

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 10:07:37

@arthurthedent: "Ha nem kellene fizetni, ha ingyen lenne, akkor hirtelen mindenki telefonálna, hogy 96 ampert akar. "

És mit csinálna a 96A-el (amihez a bővítési díj 320e nem 500)? Tudod utána ki is kell fizetni a fogyasztást, a bővítéssel nem jár ingyenáram.

Egyébként az egyértelmű, hogy a bővítési dijnak van olyan szerepe, hogy mindenki csak annyit köttessen be amennyire szüksége van. Sokkal kevésbé lehetne előre számolni az áramigényt ha mindenkinél végtelenA biztosíték lenne feltéve. Egyébként meg maga a díj kb nevetséges összeg annak aki ténylegesen használja is az áramot nem csak disznek van. Aki meg csak azért köttet be 96A-t a havi 50kWh fogyasztású félszobás lakásába mert tetszik neki a 3db 32-es biztosíték az fizesse csak a szórakozását.

Kopasz Szuzukis 2022.01.17. 11:14:55

@Zoltán Mátyus: Lócitromot ingyenes! A 10Amperes betápot cseréltettük 16Amperes betápra. Fizetni kellett 120000 azaz egyszázhúsz ezer forint hálózatfejlesztési díjat. Emellett még 104000 azaz egyszáznégy ezer forintot telepítési díjként. Mi történt valójában? Jött két szaki, lecserélte a 10Amperes kismegszakítót egy 16Amperesre. És visszaplombálta. Minden más maradt a régi!

arthurthedent 2022.01.17. 11:34:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Az utak építését is te fizeted a benzin adójában és mégsem a tiéd az út."

Döbbenetesen kemény fejed van. Amikor benzint fizetsz annyit fizetsz, amennyit autózol. Sok benzint veszel, sok adót fizetsz, leteszed a kocsit, nem fizetsz benzint.

Az áramot bekötteted előre kifizetsz egy csomó pénzt. Ha nem használsz sok villanyt nem használsz, de a sok pénzt nem kapod vissza.

Ha nem csak trollkodnál, akkor nyilván elismernéd, hogy nem ugyanaz az üzleti modell. Az egyik vásárlás, a másik meg illeték/adó jellegű pénzbeszedés.

arthurthedent 2022.01.17. 11:41:15

@eßemfaßom meg áll: "Egyébként az egyértelmű, hogy a bővítési dijnak van olyan szerepe, hogy mindenki csak annyit köttessen be amennyire szüksége van."

Pontosan ugyanezt mondtam, de azért vitatkozz nyugodtan.

"Sokkal kevésbé lehetne előre számolni az áramigényt ha mindenkinél végtelenA biztosíték lenne feltéve. "

Igen. Csakhogy akkor nyugodtan visszatéríthetnének belőle amikor az ember fizeti a villanyszámlát, mert ezt a szerepét akkor is betöltené.

"Egyébként meg maga a díj kb nevetséges összeg annak aki ténylegesen használja is az áramot nem csak disznek van."

Ez persze korántsem így van. Az, hogy nagy áramú betápod van nem okvetlenül jelenti, hogy magas lesz az áramszámlád. Lehet, hogy csak ritkán használsz nagy áramot, mert mondjuk van valami nagy fogyasztású géped, ami nem megy túl sokat.

"Aki meg csak azért köttet be 96A-t a havi 50kWh fogyasztású félszobás lakásába mert tetszik neki a 3db 32-es biztosíték az fizesse csak a szórakozását."

Ja, a szokásos irígy proli hozzáállás, mindenki, aki nem a te helyzetedben van direkt gonosz és dögöljön meg.

citrix 2022.01.17. 11:50:23

A mosoly országa. Ahol minden családbarát és mindent a családért és a zemberekért. Minden szinte ingyen jár, visszafizetik az szja-t és adnak 14-ik havi nyögdíjat is. Hatósági áras a csirkefar hát (is). Másik oldalról 27% áfa terheli még a jövedéki adót és a rendszerhasználati díjat/adót is. Számos adóra kerül még áfa, pl. a vámmal emelt értékre kerül az áfa vagyis a vám is áfa köteles. A sok idióta mégis könnyes szemekkel rebeg hálát a nemzetvezetőnek ha a csirkefar/hát kerül az asztalára.

belekotty 2022.01.17. 13:36:22

@gigabursch: Remek meglátás! Az én telkemre is bejegyzett az ELMŰ szolgalmi jogot a belógó vezetéke miatt. Nem az önkormányzat. Ez a @TSandor Toth: egy makacs hülye.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.17. 14:53:08

@arthurthedent: Te beszélsz kemény fejről? Az autót is kifizeted, még ha egy métert sem mész vele.

arthurthedent 2022.01.17. 16:02:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Te beszélsz kemény fejről? Az autót is kifizeted, még ha egy métert sem mész vele."

Tulajdonjogot szerzek ezzel?! Igen! Eladhatom? Igen. Bérbe adhatom? Igen.

Hányszor kell valamit megismételni, hogy felfogd?

Aureliano Buendía 2022.01.17. 18:09:06

@indanick: ha szabványosítást írtak elő a mérőhelyedre, akkor bizony volt ott csere.
De azért az remélem megvan, hogy rendelet írja elő, hogy mi a szabványos. Ha 10 éves a mérőhelyed, akkor sansz, hogy belefutsz egy szabványosításba, mert változnak az előírások.

Aureliano Buendía 2022.01.17. 18:11:40

@arthurthedent: próbáltam elrejteni az iróniát a soraimban, de ezek szerint nem ment át.
Valóban a méretlennel foglalkoznak, az óráig, de ha azt látja, hogy 32A-re akarsz bővíteni a 10-ről, de a mérőből régi aluvezeték megy ki, akkor rohadtul nem fogják felrakni a 32 Ámpért. Mert nem bírná el a mért hálózat.

Aureliano Buendía 2022.01.17. 18:14:26

@gigabursch: biztos valamelyik DSO-nál dolgozik :DDDD

Aureliano Buendía 2022.01.17. 18:16:59

@arthurthedent: ha autóval utazol főúton, a benzinben fizeted, tied az út?
Ha autópályán utazol, még matricát is veszel Tulajdonjogot, vagy használati jogot vásárolsz?
Ha vonattal utazol, a vonatjegyben fizeted a pályahasználat díját (csak épp a vonatjegyben nincs feltüntetve), de tied-e a sín pár méteren?

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 18:57:28

@Kopasz Szuzukis: Ez melyik szolgáltatónál történt melyik országban?

arthurthedent 2022.01.17. 19:02:43

@Aureliano Buendía: "Ha autópályán utazol, még matricát is veszel Tulajdonjogot, vagy használati jogot vásárolsz?"

Ha autópályamatricát veszel, akkor utána még egyszer kiszámlázzák neked az autópályahasználatot kilométerre?

"Ha vonattal utazol, a vonatjegyben fizeted a pályahasználat díját (csak épp a vonatjegyben nincs feltüntetve), de tied-e a sín pár méteren?"

És utána kiszámlázzák mégegyszer, hogy használtad a pályát.

Mert ha használati jogot fizetek a rákötéskor, akkor miért kell mégegyszer kifizetnem a fogyasztáskor?

arthurthedent 2022.01.17. 19:05:08

@Aureliano Buendía: "de a mérőből régi aluvezeték megy ki, akkor"

Az aluvezetékkel nem az a baj, hogy nem bírja az áramot. Az iparban mindenfelé alumíniumot használnak, mert a réz nagyon drága lenne.

Azalumínium vezetékkel az a baj, hogy nem bírja a hajlítgatást és törik.

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 19:05:25

@arthurthedent:

"Igen. Csakhogy akkor nyugodtan visszatéríthetnének belőle amikor az ember fizeti a villanyszámlát, mert ezt a szerepét akkor is betöltené."

De miért tennék?

"Ez persze korántsem így van. Az, hogy nagy áramú betápod van nem okvetlenül jelenti, hogy magas lesz az áramszámlád. Lehet, hogy csak ritkán használsz nagy áramot, mert mondjuk van valami nagy fogyasztású géped, ami nem megy túl sokat."

Csak nem annyira reális a gondolat, hogy az embernek van otthon egy alumíniumkohója amit évente egyszer fél órát használ. Vagy te milyen eszközre gondoltál ami 1000 háztartásból legalább egyben használatban van akalmilag és mondjuk 60A kell neki?

eßemfaßom meg áll 2022.01.17. 19:06:07

@arthurthedent: "Ja, a szokásos irígy proli hozzáállás, mindenki, aki nem a te helyzetedben van direkt gonosz és dögöljön meg." ?????

arthurthedent 2022.01.17. 20:18:59

@eßemfaßom meg áll: "Csak nem annyira reális a gondolat, "

Én ilyen helyzetben voltam.

Zoltán Mátyus 2022.01.18. 00:13:02

@Kopasz Szuzukis: ha nagy leszek, akkor majd elhiszem.

Aureliano Buendía 2022.01.18. 15:19:22

@arthurthedent: látom, a csatlakozási díj és a rendszerhasználati díj, mint fogalmak közt nem tudsz különbséget tenni. Így sajnos nem tudom elmagyarázni.

„Az aluvezetékkel nem az a baj, hogy nem bírja az áramot. Az iparban mindenfelé alumíniumot használnak, mert a réz nagyon drága lenne.

Azalumínium vezetékkel az a baj, hogy nem bírja a hajlítgatást és törik.”

Plusz az is a baj, hogy adott keresztmetszeten kevesebb áramot tud átengedni, mint a réz. Amire itt gondoltam az arról szól, hogy ugyanazon keresztmetszeten egy rézvezeték több áramot tud átengedni. Ha a szaki azt látja, hogy az Al vezetéken nem fér át a bővítendő A, nem fogja elvégezni a munkát. Vagy kisebb megszakítót rak fel. 32A helyett mondjuk 20-ast.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.01.18. 21:15:27

@Aureliano Buendía: Arról nem is szólva hogy elrohad az érintkezéseknél. Különösen gáz, hogy a házat az ember rézzel húzza be, de az szolgáltató meg alun hozza be a delejt. Ami franko redoxipontenciál különbség. Szerencsére van egy paszta, amivel ha benyomod frankó lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.19. 13:04:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Arról nem is szólva ahol nem építenek új fogyasztási helyet - például Szentendre környékén - , mert nem bírja el a hálózati szakasz."

Tévedek, amikor azt hiszem, hogy lakossági fogyasztók esetében az áramszolgáltatónak szerződéskötési kötelezettsége van?

Aureliano Buendía 2022.01.19. 19:34:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: igen, a wago paszta hasznos tus lenni, én is használtam már itthon.
Itt is az van, hogy a mérőtől a lakásba bejövő vezeték még alu az elosztódobozig, a lakásban már rézre lett cserélve.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nem lehet, hogy a kereskedőre gondolsz? Mert annak igen.
Az elosztó minden esetben felvevőképességet vizsgál. Még nem hallottam olyat, hogy valahol nem bírta volna a hálózat, de simán el tudom képzelni.
Ott van gebasz, ahol sok irodaház épül (pl. a Váci út angyalföldi része), ott okozhat késedelmet a bekapcsolás, hogy a meglevő hálózat egyszerűen nem bírja, nem tudják olyan ütemben fejleszteni. Azért nem tíz forintokról beszélünk.

Juteszembe, a posztolónak az megvan, hogy az RHD (gy.k. rendszerhasználati díj) államilag szabályozott? Tutit nem tudja. Nincs mit.

gigabursch 2022.01.19. 21:10:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @Aureliano Buendía:
Ha a rezet befuttatod forrasztóónnak, akkor az alumíniummal korlátlanul érintkezhet, mert nem alakul ki köztes fém.
Igaz,van szabvány kerüli ezt a kérdést.

Illetve legális megoldás, hogy a sorkapocs rozsdamentes acélból van.

indanick 2022.01.19. 21:30:57

@Aureliano Buendía:
Nem vitatom, hogy követni kell a szabványokat. Viszont én azt írtam, hogy akkor, amikor a >10 éves régi órákat lecserélik újakra, úgy, hogy a vezérelt áramnál még technológiát is váltanak, akkor az elműnek nem kötelező a szabványosítás, csak nekem, amikor fél évvel később jelzem, hogy 25-ről 32-re szeretném bővíteni. És persze ellenőrizték, hogy elbírja-e és azt mondták, nem kell az óráig változtatni semmit, elbírja, kivéve a megszakítót. És aki a dobozt szerelte, nem is rakott be semmit, levette a féléves órákat, feltette a dobozt, visszatette az órákat.

eßemfaßom meg áll 2022.01.22. 17:05:47

@indanick:"akkor az elműnek nem kötelező a szabványosítás" A villanyóraszekrény nem az elmü-é, mit kellene neki szabványosítania?
süti beállítások módosítása