Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2023.10.13. 20:05 futotuz

Karikó.

Címkék: Karikó

Karikó

2023.10. 2.-án, a Svéd Királyi Akadémia, dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak ítélte oda a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat. Ezt a nagy megtiszteltetést jelentő tudományos elismerést, Drew Weissmannal együtt kapta meg, aki amerikai kutatótársa volt Katalinnak. Az elismerés tárgyát pedig, az mRNS-alapú orvoslás alapjainak a megteremtéséért nyerték el. Ami a koronavírus járvány elleni új típusú védőoltások igen gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette a világunkban.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus, kutatóbiológus 1955-ben született Szolnokon, a Szegedi Tudományegyetem biológia szakán diplomázott 1978-ban, és ott szerezte meg PhD-jét is. Az MTA ösztöndíjasaként 1985-ig az SZBK Biofizika Intézetének nukleotid kémiai laborjában, majd a philadelphiai Temple Egyetemen és a bethesdai Egészségtudományi Egyetemen kutatott. 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemen kapott állást, ahol 2013-ig tanított és kutatott, majd a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnöke lett. 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa. (MTI)

Karikó Katalin és Drew Weissmann, 2005-ben szabadalmaztatták azt az mRNS-alapú technológiát, ami alapján a Pfizer/Biontech és a Moderna vakcinákat gyártották. Ezek az oltóanyagok, nagy mértékben járultak hozzá ahhoz, hogy a koronavírus járvánnyal szemben, aktív módon lehessen fellépni egészségügyi szempontból. Ilyen módon, sok millió ember életét befolyásolták ezek a vakcinák. Több milliárd dolláros üzletet biztosítva ez által, a koronavírus járványok ellen küzdő gyógyszeripar számára.

A génbázisú oltóanyagok közé tartozó mRNS vakcina az aktív immunizáción alapuló védőoltások új típusú fajtája, ami a hagyományos vektor alapú oltóanyagokkal ellentétben nem elölt, vagy legyengített vírust tartalmaz, hanem egy immunogén fehérje előállításához szükséges tranziensen jelenlevő genetikai információt, egy lipid nanorészecskébe csomagolt RNS molekulát (messenger RNS, vagy röviden mRNS). A transzkripció során az elkészített mRNS molekula a fehérjeszintézist végző sejtszervecskéhez, a riboszómához kerül. Ez az mRNS molekula hordozza azt az információt, amit egy sejt riboszómája képes értelmezni és ez alapján fehérjét előállítani (transzláció), ami ebben az esetben egy vírus fehérjéje lesz, amit az immunrendszer idegen anyagként felismer, és kialakul a megfelelő immunválasz. Az mRNS-t úgy alakítják ki, hogy teljesen feldolgozott érett mRNS-molekulákra hasonlítson, mivel ezek természetesen előfordulnak az eukarióta sejtek citoplazmájában. Ennek a megközelítésnek nagy előnye, hogy a beoltott szervezetet használja fel a vakcina az immunválaszért felelős fehérjék előállításához, mintegy biológiai gyártósort, így nincs szükség bonyolult fehérjetisztítási módszerekre, vagy vírusok külön szaporítására és kezelésére, ill. vírust vagy annak genomját pedig nem juttatják be a szervezetbe és gyorsan elő lehet őket állítani in vitro transzkripcióval, sejtmentes környezetben. A technológia magában hordozza, hogy ne csak vírusellenes oltóanyagént használják, hanem minden olyan terápiában, ahol a fehérjeszintézis hatására kiváltott immunválasz fontos a betegség megfékezésében, pl. rákterápiában. A vakcina úgy működik, hogy utasításokat ad a szervezet számára annak a fehérjének az előállítására, amely jelen van a vírus felületén, így az immunrendszer felismeri azt, mint idegen fehérjét, majd az antigén bemutatása után megtörténik az antitestek termelése és kialakul a vírusfertőzés ellen ható természetes immunválasz. Mivel az mRNS nem integrálódhat a gazda genomjába, ez a tény minimalizálja a génterápiával összefüggő kiszámíthatatlan eredmények kockázatát.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

https://www.youtube.com/watch?v=5GA8nbQLOw8

Természetesen, jó magyar honfitársaként, én magam is nagyon örülök Karikó Katalin tudományos sikereinek. Főképpen pedig annak, hogy a szorgalmas kutatómunkájának köszönhetően, Nobel-díjat szerzett, és a világhírű magyar oktatás sikereit méltatja ez által. Mert a nemzetközi elismeréshez szükséges tudását, itt szerezte hazánkban. Az eltökéltsége pedig, eleve megvolt hozzá. Bár a tapasztalatait, amelyek a gyakorlati sikerhez vezették, már külföldön juttatta érvényre. Mert, az általa választott biológiai kutatásokban, már sokkal ideálisabb gazdasági környezetet talált Amerikában.

Ez a Nobel-díjról szóló nemzeti öröm azonban, nem vakított el engem teljesen. Így maximalista gondolkodóként, teljesen nyitott maradtam egyéb információkra is. Amelyek például, a szóban forgó Pfizer és Moderna vakcinák károsnak ítélt mellékhatásairól szólnak. Mert lássuk be, ilyen is akad bőséggel. Amelyek, a vakcinák beadása után, szép sorban jelennek meg a beoltott emberek szervezetében.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230330/feny-derult-az-oltasok-mellekhatasaira-mit-okozhat-a-koronavirus-elleni-vakcina-605432

Ilyen módon, Ausztráliában, már nagyon komolyan veszik az oltások mellékhatásait. Oly annyira, hogy már jogos kártérítést is fizet az állam, az ilyen módon károsultaknak. Így például, kártérítik az oltás után jelentkező trombózis tüneteket elszenvedőket. Ami a vérlemezkék oltások utáni drasztikus csökkenésével jár. Azaz, igen erős vérsűrűsödést idéz elő. Ami a szívet komoly terhelésnek teszi ki. Így, szívizom gyulladást is okoz. Ami a fiatalabb korosztályra jellemző. De a vérlemezkék által okozott vérsűrűsödés tünete lett a Guallin-Barré szindróma is. Ami egy idegrendszert és a hozzá tartozó ideggyököket érintő autóimmun betegség. Illetve, ide tartoznak még, az immunrendszert érintő, vérlemezkecsökkenéssel párosuló egyéb betegségek is. További mellékhatás még, az anafilaxiás sokk is. Ami egy nagyon komoly allergiás reakció.

Az interneten pedig, egyre több hír terjed hazánkban is a felől, hogy hogyan lehet a nép körében nagyon felszaporodott szrókot hamar felfedezi egy beteg embernél. Éppen azért, hogy minél előbb mentőorvisi kezelést kapjon a beteg. Az agyvérzéses tünetekkel járó sztrókos beteg zavartságot mutat, beszédzavarral küzd, elveszíti az eszméletét, hányinger kerülgeti, látótere beszűkül, nyelészavar jellemzi, mert a nyelve teljesen elcsavarodott. Egyszerű mondatokat sem képes kimondani. Ezt az agyvérzést okozó betegséget, amit egyszerűen csak sztróknak hívnak, a vérlemezkék hiánya miatt keletkező vérsűrűsödés idézi elő. Ami vérrögöket képez az agy szűkebb keresztmetszetű érhálózatában. Nagy valószínűséggel, ez is a koronavírus elleni mRNS-alapú védőoltások kémiai szintű eredménye a véráramunkban.

További problémát jelent a nőknél, a havi ciklus felborulása. Így a havi vérzési ciklus olykor elmaradhat, illetve több esetben is jelentkezik egy hónapban. Így a női vérrendszer besűrűsödése, a terhes nőket is komolyan befolyásolja. Azokat a kismamákat, akiknek a vérrendszere, közös a magzatuk vérrendszerével. Így felmerül a jogosnak látszó kérdés, hogy a koronavírus ellen beoltott kismamák gyermekeinek, sűrűbb lesz a vére? Mennyire maradhat életképes az újszülött?

Arról nem is beszélve, hogy az idősebb korú emberek esetében, a koronavírus ellen adott védőoltások, sok esetben átmenetileg, felerősítették a korral járó egyéb betegségek jól megszokott tüneteit is. Mert az idősotthonokban, szinte minden időskorú embert beoltottak koronavírus ellen. Így, ebben az átmeneti időszakban, sok idős honfitársunk halt meg, a védőoltás mellékhatásából származtatható erős másodreakciók miatt. Akik a védőoltás nélkül lehet, hogy még mindig élhetnének.

Hazánk persze, ezen a téren is jól teljesített. Mert a koronavírus pandémiás időszakában, a miniszterelnök diktatórikus módon átvette a politikai hatalmat. Egészségügyi „vészhelyzetre” hivatkozva. Majd személyes felelősséggel rendelte el, a politikai szinten meghatározott egészségügyi protokoll, fegyveres katonák által ellenőrzött folyamatát a kórházakban. Ezért hazánkban, a népességarányos áldozatok száma, a lehető legmagasabb lett az egész világon.

Nagyon sok honfitársunk, nem halt volna meg, ha elkerüli a védőoltást. Sajnos azonban, sok embertársunk számára, eleve kötelezővé is tették azt. Valamint, aki külföldre szeretett volna menni, annak is a védőoltásról szóló igazolvány lett az alapja. Ilyen módon, csak oltási igazolvánnyal lehetett távozni az országból. Nagyon sokan, inkább nem is mentek el külföldre nyaralni. De nem adatták be magunknak a védőoltást. Főképpen azért, mert nem voltak hajlandók aláírni, a védőoltás felvételéről szóló felelősség vállaló nyilatkozatot. Mert sem az egészségügy, sem pedig a miniszterelnök, nem vállalt felelősséget az oltások esetleges mellékhatásaiért. Felelősségre, csak az lett vonható hazánkban, aki önként, saját maga kérte a védőoltást.

Pedig, ez a fránya koronavírus, éppen úgy működött, mint a többi „normálisnak” mondható influenzavírus. Ahol a „vírus” kifejezés azt jelenti, hogy „méreg”. Vagyis, nem élő organizmusról van szó, amit meg lehet ölni. Így a légtérben, a légáramlatok segítségével terjedő vírusok mikrokristály szerkezetei, az orr nyálkahártyáján telepedtek meg. A szükségszerű légzés következtében. Éppen ugyanolyan formában, mint bármilyen más illatkristály vagy egyéb szagkristály. Majd az orr nyálkahártyáján, elkezdett kristályosodni. Azaz, vegyi módon aktívan „szaporodni”. Ez a kristályosodási folyamat, körülbelül egy hétig tartott, amíg a kristályosodási mértéke elért egy kritikus értéket. Ez volt az úgynevezett lappangási időszak.

A vírus kristályosodási folyamata szilárd, stabilis burkolattal fedte be az orr nyálkahártyáját. Így korlátozva vagy megszüntetve, a szaglás és az ízlelés megszokott természetes lehetőségét. Normális influenza esetén, ez a folyadékkristályos szerkezetű vírusos orrváladék, egyszerűen kifolyik az orr nyálkahártyájáról és az orrüregen keresztül kitisztul a szervezetből. Mert a 36 fokos testhőmérsékleten, nyilván folyékony állagú marad. Így az orrfújás lehetőségével, meg lehet szabadulni tőle. Legfeljebb az orrüregben, a beszívott levegő hűtő hatására szilárdul meg. Amit az ujjunkkal, egyszerűen ki lehet piszkálni onnan. Viszont a covid-19 koronavírus folyadékkristályos állagú nyákszerkezete, jóval magasabb hőfokon is képes megszilárdulni. Ennél fogva, nem képes magától kifolyni az orr nyálkahártyájáról, az orrüregen keresztül. Így már kemény, stabilis réteget alkotva az orr nyálkahártyáján.

Majd a szükségszerű légzés következtében, a belső légutakon keresztül, a tüdő nyálkahártyájára is rákerült a vírusmérgezés. Ahol folytatta a kristályosodás vegyi folyamatát. Így a tüdő nyálkahártyáján is folyadékkristályos szerkezet képződött. Ami a tüdőben uralkodó magasabb hőmérséklet ellenére is, szinte azonnal meg is szilárdult. Az orr nyálkahártyájához hasonlóan, stabilis réteget képezve a tüdő nyálkahártyáján is. Ilyen módon, elfedve a tüdő oxigén felvételére alkalmas bolyhocskáit. Ez által, egyre jobban korlátozva a légzés lehetőségét és azzal egy időben, a széndioxid leadási képességét. Így gyakorlatilag, a koronavírusos beteg emberek, a lélegeztetőgépeken fulladtak meg igen nagy számban.

Az én véleményem szerint, a koronavírusos betegek vére, szinte nem is találkozott a rettegett vírussal. Mert a léguti vírusfertőzés valójában, a nyálkahártyáinkon ment végbe. Gyakorlatilag, a sejtjeinken kívül. Így a véráramba fecskendezett védőoltásoknak, nem sok értelme volt. Sem az első, sem pedig, az azt követő emlékeztető jellegű védőoltásoknak. Ezért történhetett meg az, hogy a pandémia harmadik hullámát, a külföldről hazaérkező beoltott emberek idézték elő hazánkban. Amikor tavaly nyár végén, hazajöttek a külföldi nyaralásukból. Így általuk, az itthon maradt oltatlan egészséges társadalmat, megfertőzték harmadszor is. Azóta pedig, sorra hallani a panaszt, hogy olyan emberek kerülnek ismét koronavírusos fertőzés hatása alá, akik már többszörösen is kaptak védőoltást ellene.

A koronavírus elleni védekezésről, nekem egészen más a szaktudás nélküli javaslatom. Mert a védőoltás, nyilván nem oldott meg minden problémát. Így én, azt javaslom a kedves olvasóimnak, hogy a savas kémhatású vírusok ellen, használjanak minden nap lúgos kémhatású tüsszentőport. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb, ráadásul otthon is könnyen előállítható. Egy kis porrá reszelt szappan, vagy mosószer, esetleg szódabikarbóna felszippantásával, az orr nyálkahártyájának a felületén lehet a legegyszerűbben közömbösíteni, az ott kristályosodó vírusok ártó hatását. Mert a lúgos kémhatású tüsszentőpor, nyilván feloldja az orr nyálkahártyáján képződött savas kémhatású stabilis lepedéket. Ismét folyékony állagúvá alakítva azt. Ami a kényszerű tüsszentés hatására, ki is ürül az orrüregen keresztül. Ha ezt naponta megteszi valaki fertőzésgyanús időszakban, akkor még az egy hetes lappangási időszakban, megszabadulhat a vírusok káros hatásaitól.

Ha azonban, már a tüdő nyálkahártyájára került a vírus és ott kristályosodik, akkor kicsit mélyebbet kell szippantani a tüsszentőporunkból. Hogy a tüdő nyálkahártyájára is jusson belőle. Akkor ugyanis, ott is feloldódik a stabilissá vált nyákszerkezet. Folyékony állagúvá válik és a köhögés kényszerét kiváltva, könnyebben ki tud ürülni a tüdőből. Mert egyszerűen felköhögjük a folyékonnyá vált és felszakadozó vírusos lepedéket és kiköpjük azt. Mert a vírusos fertőzés folyékonnyá vált lepedékének, ott kell távoznia, ahol a vírus bejutott a szervezetünkbe. A légzőnyílásainkon keresztül. Mert a légzőrendszerünknek, nincsen más kijárata.

A dolog, éppen ugyanúgy működik a szervezetünkön belül, mint ahogyan azt mindenki Ceciliája kedves, az egészségügyi tanácsaival javasolta is nekünk. Amely szerint, az alapos kézmosással, közömbösíteni lehet a kezünkre tapadt vírusokat. Mert a savas kémhatású vírusokat, a lúgos kémhatású szappanok, teljes mértékben képesek hatástalanítani. Így a mosással, a ruháink is fertőtleníthetők. Ezt az egyszerű lehetőséget érdemes, a szervezetünkön belül is hasznosítani. Mégpedig, a lúgos kémhatású tüsszentőporokkal, illetve a szintén lúgos kémhatású orrpermetező szerekkel.

A nyálkahártyáinkon megtelepedett vírusos mérgek tehát, szinte egyáltalán nem is érintették a véráramunkat. Ahol a védőoltások aktívak lehettek volna. Viszont a védőoltások, mégis megmérgezték a vérét annak, aki beadatta magának. Így koronavírusos beteggé válva, minden beoltott ember, eleve dupla egészségügyi problémával állt szemben. Egy részről, a vírusok kínozták, az orr és a tüdő nyálkahártyáin kristályosodva. Másrészről pedig, a védőoltások kínozták őket a véráramon keresztül, a teljes szervezetükben. Minden egyes sejtjüket érintve. Amit a véráramban okozott komolyabb változás jelent, a vérlemezkék vegyi úton való roncsolásával. Mivel a vakcinák, mRNS alapú méreganyagok, ezért az egészséges emberek számára károsak. Épp úgy, mint minden más gyógyszer. Mert az mRNS védőoltások gyakorlatilag, genetikai problémát idéznek elő.

Az én véleményem az, hogy akinek a vírus a véráramába kerülve, elérte esetleg a sejtjeit, illetve a védőoltás méreganyaga került a vérébe és a sejtjeibe, használjon oda is lúgos kémhatású szereket. Mégpedig olyan módon, hogy minden nap igyon meg éhgyomorra egy pohár tiszta vizet, amibe egy fél citrom levét csavart és egy csapott kávéskanálnyi szódabikarbónát kevert el. A fél citrom leve katalizálja, azaz felerősíti a szódabikarbóna által elindított kémiai jellegű tisztítófolyamatot. Ami az emésztőrendszerünkön keresztül a véráramba kerülve, hamar eljut egészen a sejtjeinkig. Majd kitisztítja, kitakarítja, kifertőtleníti onnan, a vírusos jellegű savas szennyezőanyagokat. Akkor is, ha azok a védőoltással jutottak be oda. Egy csapott kávéskanálnyi, naponta untig elég a szódabikarbónából. Mert az által, nem lúgosítjuk el túlságosan a szervezetünket. Mert a túlságosan lúgos sejtekben, az el-lúgosodás mértékének megfelelő betegségek alakulhatnak ki.

A szódabikarbóna, nem új dolog a szervezetünkben. Mivel a hasnyálmirigyünk is gyárt belőle bőséggel. Amíg egészségesek vagyunk, addig elégségesnek is bizonyul a számunkra természetes szódabikarbóna mennyisége. Mert az egészséges anyagcsere folyamataink is tele vannak vírusokkal. Több millió vírus jut a szervezetünkbe napi szinten. Amit a szervezetünk természetes szódabikarbóna készlete, azonnal közömbösít is a gyomrunkban. De a hasnyálmirigyünkben termelt biológiai szintű szódabikarbóna, csak a sejtjeinken belül lehet hatásos. Amit az emésztőrendszerünk szolgál ki. Az orrunk és a tüdőnk nyálkahártyáin, nyilván hatástalan. Mert azok valójában, a testünkben vannak ugyan, de a sejtjeinken kívül találhatók. Ezért kell a nyálkahártyáinkat, a tüsszentőpor segítségével tisztán tartani. Főképpen, pandémiás időszakokban.

Egyáltalán nem vitatom azt, hogy a sejteken belül, ez a teljesen új mRNS-módszer hatásos lehet. Így a rák vagy egyéb sejtekben kialakuló betegségek ellen nagyon jól használható lehet. Forradalmi jelleggel. De a covid 19-es koronavírus esetében, egyáltalán nem tartom indokoltnak. Mert a koronavírus fertőzés, főképpen a nyálkahártyáinkon zajlik. A sejtek belső biológiai szerkezeteit, szinte nem is érinti. Mert, mielőtt a sejtekbe kerülhetne megöli, megfullasztja a beteg embereket. Még a méregdrága lélegeztetőgépeken is.

Így az én véleményem szerint, a koronavírus ellen bevetett mRNS-alapú védőoltások, nem oldották meg igazán a hozzájuk fűzött reményeket. Mert sajnos, megint a betegség győzedelmeskedett. Viszont a véráramba adott védőoltások, egészen új betegségeket generáltak az élő szervezetekben. A vérlemezkék számának drasztikus csökkentésével. Ami a beoltott emberek vérének a besűrűsödését eredményezte. Mivel azonban, a véráram minden sejtünket érinti, ezért szerintem, még több új betegség kialakulását fogja még eredményezni.

Egyetlen mentség az, hogy a pandémiás időszak hamarabb köszöntött be, mint ahogyan a védőoltások elkészülhettek. Így a védőoltások, kísérleti jelleggel lettek aktivizálva az emberekben. Az esetleges káros mellékhatásukat, senki sem láthatta előre. Az így készült egészségügyi statisztika alapján, sokkal több embert mentettek meg a védőoltások, mint ahány mellékhatással küszködő embertársunk van százalékos arányban. Viszont, azt sem lehet igazolni biztosan, hogy akik megkapták a védőoltást, azok a koronavírusos fertőzésüket, a védőoltás miatt kerülhették el. Hiszen nagyon sok embertársunk, az oltás nélkül is elkerülte a koronavírusos fertőzést. Illetve, jóval gyengébb lefolyású volt náluk a vírusfertőzöttség mértéke. Éppen úgy, mint más „normális” influenzavírusos fertőzés esetén.

Sajnos, a koronavírus ellen beadott védőoltások káros mellékhatásai, nyilván beárnyékolják a vírus elleni biológiai harc sikerességét. Éppen olyan módon, mint ahogyan rossz fényt vetít az érte kapott Nobel-díj tulajdonosaira is. Annak ellenére, hogy a sejtjeinken belül kialakult betegségek ellen elképzelhető, hogy elég jól használható lesz ez az új, mRNS-technológia. A tudósok például, a rák betegség gyógyítására célozgatnak. De azt is tudni kell, hogy a rák viszont, nem vírusos eredetű betegség. Viszont, a rák gyógyításánál is figyelembe kell venni azt, hogy az mRNS jellegű védőoltás, a vér besűrűsödését okozza.

Ilyen módon, ahogy együtt élhetünk, a tudományos sikert jelentő Nobel-díj tudatával, úgy az mRNS alapú védőoltások által egyre több emberben kialakuló új betegségek tudatával is együtt kell élnünk. Aminek a százalékos aránya, egyre csak növekszik az idő múlásával. Főképpen akkor, ha az emlékeztető oltásokkal, még tovább fertőzik a koronavírus ellen beoltottak vérét. Mivel pedig, a vérre káros hatással van az oltás, ezért más betegségek ellen is veszélyes dolognak tartom bevetni. Így a védőoltás egyetlen hasznát abban látom, hogy igen jó üzletnek bizonyult a Pfizer és a Moderna vakcinákat gyártó cégeknek. 

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/koronavirus_furcsa_mellekhatasokat_okozhat_az_oltas

Matécz Zoltán

matecz.zoltan@gmail.com

2023.10.13.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr5218234397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása