Hirdetés

HTML

Hirdetés

Állandó oldalak

Facebook oldaldoboz

Írásaim

Címkefelhő

Futótűz

A fizika, az objektív valóság megismerését célozza meg. Az én véleményem szerint pedig, az abszolút létezés valósága, objektív és szubjektív egy időben. Így én, a megismert objektív valóság hibáira irányítom a figyelmet, és a szubjektív valóság létjogosultságára.

Friss topikok

  • gigabursch: "Így a tudományos szakembereknek, éppúgy hinniük kell a méréseik eredményeiben, azok informatív ér... (2023.01.08. 11:26) Tudomány vagy Isten.
  • TanBá: Mára már van Tudományos Isten. A Tudományos Isten bizonyítás zanzásítva, avagy IGe istenérve 1... (2022.11.19. 13:06) Tudományos Isten.
  • Zsofazsofa: youtu.be/iDEppXwWHag (2022.10.22. 19:17) Istenként élni.
  • Zsofazsofa: youtu.be/PqN7LV2VvYs (2022.10.22. 19:14) Isten éltessen.
  • gigabursch: "Mert, ha egy gyurmából készült golyó gömb alakját megváltoztatjuk és kockát formálunk belőle, akk... (2022.01.27. 07:43) Pi változó értékei.

(KFG - Korlátolt felelősségű gondolataim.)

2011.03.12. 08:01 futotuz

Exponenciális

Címkék: exponenciális

Exponenciális.

 

Lexikális jelentése szerint, olyan mennyiség, mely minél nagyobb, annál gyorsabban növekszik, tehát a növekedés mértéke, arányos a mennyiség nagyságával. Ez azonban, nem tűnik ki egyértelműen a képletszerű egyedi megoldásokból, de koordináta rendszerben ábrázolva a folyamatot, azonnal szembetűnő. Az exponenciális függvény görbéje ugyanis, mindig pozitív. Bár a vízszintes x tengely egy adott pontjáról indul el, de soha többé nem érinti azt. Y értéke pedig, minden pillanatban egyenlő a kialakult görbe aktuális meredekségével. Az x változó tetszőleges valós értéket vehet fel, vagy bármilyen komplex szám lehet, esetleg valamilyen, matematikai módon kifejezhető objektum is. Ezt állítja a matematika. Az exponenciális függvény görbéje, x=0-nál értéke 1, y értéke minden pontban egyenlő a görbe meredekségével.

  

Ha egy egyenletben, az ismeretlen x értéke a kitevőben van, akkor azt exponenciális egyenletnek nevezik. Az exponenciális függvény két oldala, kölcsönösen egyértelmű, mert a megoldásuk folyamatában, az egyenlet két oldalát azonos alapú reálértéket képviselő hatványként írják fel, és ezek egyenlőségéből, azonnal következik a kitevők egyenlősége is. Így válik az exponenciális függvény kölcsönösen egyértelművé. Természetesen más matematikai megoldások is léteznek, a képletben szereplő matematikai viszony kiszámítására, de nem az a célom, hogy abban merüljünk el, amit én magam is alig ismerek.

 

A matematikai képletek minden esetben csak egy pontját képesek realizálni számunkra, a koordinátán ábrázolható görbének. Én pedig, inkább a teljes görbéről, és főképpen annak reális értelmezéséről szeretnék tárgyalni. Arról a tényről, amit az exponenciális jelleg megfogalmazása során meghatároztak. Ami szerint, olyan tényező, amely minél nagyobb mennyiségű, annál gyorsabban növekszik. Valójában azonban, akármilyen kicsike is az a mennyiség, a növekedése vitathatatlan, mert exponenciális jelleget mutat. Következésképpen, magának a mennyiségnek a mértéke, végül is, számottevően nem befolyásoló tényező.

 

Engem főképpen az izgat, hogy milyen értékeket vehet fel az x ismeretlen tényező, amely matematikai módon kifejezhető objektum is lehet? Ha ugyanis, egy adott objektum exponenciálisan növekszik, akkor az élőlény. Az élettelen objektumokra kevésbé jellemző a spontán növekedés tulajdonsága. Az élőlényeknek is van azonban, egyfajta növekedési határértékük, amely felett már megszakad a növekedésük folyamata. Így a gyarapodásukat elképzelhető módon fenntartó, exponenciális jellegük is. Akkor azonban, ugyan mi az a matematikai módon is jól kifejezhető „objektum”, amely exponenciálisan növekedést mutat, megállíthatatlanul?

 

Az Univerzumban a létezés kétféle összetevő segítségével valósul meg. Így a valóság szerintem, objektív és szubjektív egy időben.

 

Objektív anyagi létezés              ---> Indukció <---          Szubjektív, anyag nélküli létezés

   Elektromos jellegű                   (Transzformáció)                      Mágneses jellegű

 

A mágneses úton terjedő energia, folyamatosan fenntartja az objektív anyagi létezés stabilan viszonyítható voltát, mégpedig mágneses állóhullámok által. Így az anyagi létezést, általunk viszonyítható adatokkal ruházza fel. Ennél fogva, az energia informatív értékkel bír. A mágneses módon közölt információ ugyanis, az anyagi létezések viszonyítható adatait határozza meg. Ebből kifolyólag, az energia, és az információ, egy közös hatásként értelmezhető, egy értelmes hatásként az Univerzumon belül.

 

Ha az energia informatív értékkel bír, amely képes fenntartani és megváltoztatni a strukturális anyagi létezés objektív megnyilvánulásait, akkor az információ, és az energia alaptulajdonságai párosíthatóak, éppen a közös mágneses alapvonatkozásuk miatt, és ilyen módon, intelligens hatóképességről beszélhetünk csak, az Univerzumon belül. Ennél fogva, ha az információ mennyisége exponenciálisan gyarapodik az idő múlásával, akkor az energia is exponenciális növekedési folyamatban részesül, amennyiben valóban társítható a mágneses módon terjedő információval.

 

Amikor az energia, hatóképességként munkát végez egy anyagi struktúra stabilnak mondható szerkezetén, akkor megváltoztatja annak viszonyítható adatait. Mégpedig, éppen a munkavégzés arányának függvényében. Így az észlelhető állapotváltozás mértéke, mindig az energia informatív értékétől függ. Következésképpen, az energia és az információ, együtt jutnak érvényre, az anyagi struktúra állapotának megváltoztatási folyamatában.

 

Amikor az Univerzum energiája, a vele együtt értelmezhető információval együtt, exponenciálisan növekszik, akkor az azt jelenti számomra, hogy az energia, mint állapotváltoztató hatás, minőségi változásokat fog létrehozni, a már megnyilvánult anyagi struktúrák fix állapotában. A minőségi változást az a tény garantálja, hogy az energia folyamatosan felhasználja az objektív állapotváltoztatásokra, az általa közvetített, és exponenciálisan szaporodó információs értékét. Amennyiben az objektív anyagi létezés mennyiségileg nem változik, úgy szükségszerűen a minőségének kell módosulnia, azaz a mozgási állapotának. Mégpedig, a viszonyítható létezését biztosító energia információs értékének a függvényében.

 

Teljesen mindegy az, hogy a létező relatív anyagi struktúra mennyiségi állapota, vagy a minőséginek értékelhető mozgási állapota változik meg, mindenképpen új információkat biztosít a változásáról, az abszolútnak tekinthető szubjektív alaphalmazban. Így növekszik exponenciálisan az információ mennyisége, az idő függvényében. Ráadásul, az aktuális információra emlékezve, több ízben is felhasználhatjuk mindaddig, amíg feledésbe nem merül az. Mert a mi elménk is memóriaként funkcionál, mint a szubjektív alaphalmaz, amelyben a mágneses alaphatások terjednek. Csak a mi elménk relatív elme, míg a szubjektív alaphalmaz, abszolút Elmének minősül. Mert szubjektív módon tárolni, és közvetíteni is képes a mágneses információkat, a benne állandó mozgásban lévő, objektív anyagi valóság felé.

 

 

 

Matécz Zoltán

2011.03.12.

matecz.zoltan@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://futotuz.blog.hu/api/trackback/id/tr742732522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása